
de inspecteur
Een voor gerijpte mango?
di 11 feb. - 7:15

Je ziet het wel vaker in de winkels: fruit dat klaar is om direct op te eten. Voor gerijpt fruit. Maar wat is dat juist?
Er zijn twee groepen fruit:
- fruit dat rijp wordt aan de boom of struik en dat je op dat rijpe moment moet plukken, want daarna begint het te rotten. Bijvoorbeeld aardbeien, appelsienen of druiven.
- fruit dat ook na de pluk nog verder rijpt als bijvoorbeeld mango, bananen, kiwi’s, appelen, avocado’s.
Die tweede soort wordt vaak geplukt net voor het rijpingsproces zich inzet.
De onrijpe vruchten zijn dan nog hard en makkelijk verhandelbaar. Ze kunnen dus per boot vervoerd worden, dat is goedkoper dan met het vliegtuig.
Er is ook minder afval aan. Fruit dat rijp geplukt wordt is al wat zacht, krijgt vlekken van de verhandeling en tegen de tijd dat het per boot arriveert, zou het al rot kunnen zijn.
Hoe werkt het precies?
Fruit wordt rijp als het ethyleen begint aan te maken, een rijpingshormoon. We kunnen dat hormoon perfect kunstmatig namaken.
Dus als fruit geplukt wordt net voor het rijpingsproces begint, en het wordt tijdens het transport of op het moment dat het in je land aankomt een dag of twee beneveld met datzelfde hormoon, dan zal het ook beginnen te rijpen. Op die manier kan het ‘eetklaar’ of ‘ready to eat’ in de winkels liggen.
Met bananen gebeurt dat in ‘rijpingskamers’ enkele dagen voor het transport naar de winkels.
Met kiwi’s gebeurt de ‘voorrijping’ op het schip.
Er is niets mis qua giftigheid met het kunstmatig gemaakte hormoon, en het fruit herkent het niet als kunstmatig, want het ethyleen in flessen is van dezelfde molecule als het natuurlijke.
Je kan er ook zelf voor zorgen dat je mango sneller rijp wordt, als je er in de fruitschaal een rijpe appel of een rijpe banaan bijlegt. Het rijpingshormoon van het ene fruit wekt het rijpingshormoon van het andere op.