Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Een zandbak in de tuin

ma 6 mei - 10:00

Lies en Gaël uit Vrasene willen een zandbak voor hun kinderen. "Ons dochtertje is 8 en ons zoontje 5 jaar oud. We willen graag de zandbak klaar hebben voor de zomer en steken ook graag zelf onze hande
zandbak

Lies en Gaël uit Vrasene willen een zandbak voor hun kinderen. "Ons dochtertje is 8 en ons zoontje 5 jaar oud. We willen graag de zandbak klaar hebben voor de zomer en steken ook graag zelf onze handen uit de mouwen. Maar hoe beginnen we eraan?"

De Madammen legden de vraag voor aan Bas Temmermans van Gamma.



Hoe begin je?

  1. Je kan je zandbak in de grond ingraven.
    Daarvoor moet je dus eerst een put graven en afwerken met worteldoek. Deze doek zorgt ervoor dat planten en onkruid uit de zandbak blijven en zorgt tegelijkertijd ook voor de afwatering. Een vierkante of rechthoekige zandbak is altijd het gemakkelijkst om op te bouwen. Zo kan je beginnen vanuit de hoekpalen en verder werken met de kanten.
    Hiervoor gebruik je het best tropisch hardhout. Dit hout is tegen vochtigheid en andere weeromstandigheden bestemd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dennenhout.
    Als de zandbak in de grond staat, kan je beginnen met vullen. Hiervoor gebruikt je het best zeezand (=zandbakzand) omdat dit soort zand een grovere korrel heeft. Hiermee kan je dan beter zandkastelen bouwen en tunnels graven. Met wit zand gaat dit niet.
  1. Je kan je zandbak ook gewoon op de grond zetten.
    Het enige verschil is dat je hier geen put moet graven. Gebruik wel nog steeds worteldoek en tropisch hardhout. Er bestaan nu ook panelen tropisch hardhout die je zoals laminaat gewoon in elkaar moet klikken.
  1. Je kan ook een plastieken zandbak gebruiken.
    Dat is eerder een schelp die je vult met zand. Het voordeel hiervan is dat je de bak gemakkelijk kunt verplaatsen.

Hoe groot maak je de zandbak?

De grootte van de zandbak kies je zelf, maar een té grote zandbak is voor een kind ook niet fijn om in te spelen. Zeker als het alleen is.

De zandbak zet je best niet in de zon en ook niet te veel uit het zicht. Het beste is om 'm half in de schaduw te zetten.

Hoe diep moet je graven?

Qua veiligheidslimiet is een zandbad van een halve meter diep voldoende.

Je moet voorkomen dat je kinderen te groten tunnels gaan graven. Dit zou gevaarlijk kunnen zijn.

Wat met drainage?

Dat is heel belangrijk. Hiervoor leg je dus best een worteldoek en geen plastiek of gewone ondergrond. Als je geen worteldoek legt, komt er water in de zandbak.

Je kan ook voor een ander soort afwatering zorgen: enkele gaten maken in de zijkant of via een buis. Dit kan handig zijn als je zandbak op het terras staat, maar een nadeel is: er kan ook zand naar buiten komen.

Hoe onderhoud je een zandbak achteraf?

Een zandbak onderhoudt zichzelf eigenlijk. Je moet enkel opletten voor katten, dat is niet hygiënisch.

Je legt dus best een deksel op de zandbak als er niet in gespeeld wordt. Dat mogen dus gerust enkele planken zijn of een soort gaas met gaten in. Als je de zandbak volledig afsluit, kan het zand slecht worden. Dat merk je wel aan de geur. Als je het zand dan weer een beetje omwoelt en nat maakt, wordt het weer luchtig en is er geen probleem.

Een zandbak reinigt zichzelf door middel van het weer.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet