10 unieke locaties in eigen land die de moeite waard zijn om te bezoeken

dinsdag 30 juni 2020 - 13:00
Hier zijn tien parels in ons eigen land voor een gezellige uitstap of een weekendje weg.

Abdij van Villers-la-Ville

In 1146 werd deze abdij gesticht in de gemeente Villers-la-Ville in de provincie Waals-Brabant. Het duurde 100 jaar¬†tot het gebouw klaar was. Gelegen tussen prachtig groen vertelt de abdij¬†hoe de monniken van de cisterci√ęnzerorde hebben geleefd. Tijdens de Franse Revolutie, in 1794, werd ze¬†geplunderd en vernield. Een handelaar¬†kocht ze daarna over en brak het gebouw verder af. Daardoor blijft er enkel een ru√Įne over. Maar eentje die opmerkelijk goed is bewaard gebleven. De abdij wordt beschouwd als een van de mooiste bouwkundige locaties in Europa.¬†Ge√Įnteresseerd in een innemend stukje geschiedenis? Dan is deze abdij zeker de moeite waard om te bezoeken.

Lommelse Sahara

Fan van wandelen in een mooi stukje natuur? Dan is de Lommelse Sahara met zijn 193 hectare aan zand- en duinlandschap zeker een aanrader. Er is voldoende afwisseling, je wandelt vanuit de geurende naald- en loofbossen het strand op en komt helderblauwe meren tegen. Om de unieke ervaring compleet te maken is er ook een uitkijktoren van 30 meter hoog met een adembenemend uitzicht. Weet je nog niet waar naartoe tijdens je volgende weekendje weg? Dan is de Lommelse Sahara zeker een optie!

Kloostercomplex Ursulinen met wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Net buiten Mechelen, in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, ligt het indrukwekkende school-en kloostercomplex van de zusters Ursulinen, een gebouw met schitterende architectuur. Je kan er verschillende kloosterruimten bezoeken zoals de Alpenzaal, de Pianogalerij en de kloosterkerk. Maar het pronkstuk van deze locatie is ongetwijfeld de wintertuin die volledig in Art Nouveau-stijl is ontworpen. Droom even weg onder de kleurrijke glaskoepel omringd door varens, bloemen en planten.

De Kazematten van Franchimont

Op het eerste gezicht lijkt het kasteel van Franchimont een gewone middeleeuwse ru√Įne. Maar wanneer je afdaalt onder het kasteel kom je in de¬†Kazematten: trappen die diep afdalen onder de ru√Įne. Bezoek deze¬†mysterieuze trappen¬†in de¬†All√©e du Ch√Ęteau in Theux.

Kasteel van Gaasbeek

Middenin een uitgestrekt park van maar liefst 49 hectare, ligt het Kasteel van Gaasbeek met¬†een bewogen geschiedenis. Het kasteel werd meermaals verwoest en weer heropgebouwd. En net zoals de looks is ook de functie door de jaren heen ge√ęvolueerd, van een strategische burcht tot zomerresidentie en buitenverblijf. Naast een stukje geschiedenis is er ook een prachtige¬†tuin die in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Deze tuin geeft een overzicht van onder meer traditionele en zeldzame fruit- en groentesoorten. En er¬†is ook een vroegbarokke, ommuurde ‚ÄėFranse‚Äô tuin¬†met dubbele trap en panoramisch uitzicht op het kasteel.

Wil je de geschiedenis ontdekken van deze oorspronkelijke middeleeuwse burcht? Dan kan je altijd eens op stap gaan naar Gaasbeek, een deelgemeente van Lennik.

Warandetoren in Middelkerke

Bovenop de restanten van de oude watertoren in Middelkerke werd een uitkijktoren gebouwd. De lange gebogen sprieten verwijzen naar het helmgras, ook wel duingras genoemd. Na een klim van 20 meter krijg je een uitzicht tot midden op zee en over uitgestrekte polders. Ondanks de komst van de nieuwe Warandetoren is de oude zijn functie niet kwijt, een groot deel van Middelkerke wordt nog steeds van hieruit van water voorzien.

Connecterra in Eisden

Een prachtig stukje natuur in de Hoge Kempen. Misschien heb je er al van gehoord, misschien ook niet. Op deze locatie vond je meer dan 50 jaar geleden de, toen nog zeer actieve, steenkoolmijn van Eisden. Nu kan je hier dankzij het adembenemende panorama helemaal tot rust komen. Met hondvriendelijke wandelroutes heb je de kans om te genieten van het uitzicht met het hele gezin. 

Plantentuin van Meise

Fan van fleurige bloemen en prachtige plantensoorten? De Plantentuin van Meise beschikt over een gigantische oppervlakte aan serres, 18.000 verschillende plantensoorten en zelfs een kasteel. Opgericht in 1796 en daarmee ouder dan het koninkrijk Belgi√ę. Met¬†92 hectaren en een groot herbarium dat beschikt over¬†ongeveer vier miljoen soorten waaronder¬†belangrijke historische collecties uit Brazili√ę en Centraal-Afrika, behoort de plantentuin tot √©√©n van de meest unieke locaties van ons land.¬†

Fietsen door bomen in Hechtel of door het water in Bokrijk

Heb jij altijd al eens over water willen lopen? Wat dacht je van fietsen door het water? In Genk, in Bokrijk, kan je meer dan 200 meter dwars door een vijver fietsen. Een unieke ervaring die zeker de moeite waard is en geen schrik, je blijft gewoon droog! 

Toch niet zo’n fan van water? Dan is dit fietspad op hoger niveau misschien iets voor jou? In Hechtel-Eksel, ook een gemeente in de provincie Limburg, bekijk je de natuur vanuit een heel ander perspectief. Via een dubbele cirkel fiets je naar de toppen van de bomen toe. Je kan de natuur zien, voelen en ruiken. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!