De 8 mooiste stadsparken van Vlaanderen

maandag 28 juni 2021 - 07:00
Ben je deze zomer op zoek naar wat groen of wil je er even kort tussenuit? Bezoek dan één van de vele prachtige stadsparken die Vlaanderen te bieden heeft voor een gezellige wandeling of picknick.

1. Japanse Tuin in Hasselt

De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste Japanse tuin van Europa. Ze werd aangelegd als teken van de vriendschap tussen Hasselt en zusterstad Itami in Japan. De tuin werd gebaseerd op de zeventiende-eeuwse theetuinen in Japan. Door het stromend water en de prachtige Japanse flora bevind je je in een oase van rust. 

Wekelijks kan je er van een rondleiding genieten en elke maand vindt er een theedemonstratie plaats. De koikarpers, waar het water mee gevuld is, kan je elke dag voederen. 

2. De Kruidtuin in Leuven

De Kruidtuin in Leuven is de oudste botanische tuin van België. In 1738 legde de universiteit van Leuven de tuin aan voor hun studenten Geneeskunde. Destijds werden er vooral geneeskrachtige planten gepland, maar nu is de Kruidtuin ook de thuishaven van allerlei sierplanten en zeldzame planten

Ideaal dus voor liefhebbers van planten en kruiden, maar ook voor iedereen die tot rust wil komen in een park met een prachtig kleurenpalet. In de oranjerie vinden er ook geregeld tentoonstellingen plaats.

3. Middelheimmuseum in Antwerpen

Het Middelheimmuseum is een echte schat in Vlaanderen. Volgens de Britse krant The Guardian behoort het park dan ook tot één van de tien mooiste beeldenparken in Europa. Met meer dan driehonderd beelden, die over het hele park verspreid staan, is dat ook niet verwonderlijk.

Wanneer je de app van het Middelheimmusseum downloadt, kan je deelnemen aan een interactieve wandelroute. In de app is elk beeld voorzien van audio- en videofragmenten. Zo kom je meer te weten over de helden en pechvogels waarop de beelden gebaseerd zijn. 

Niet zo geïnteresseerd in kunst? Dan kan je er ook gewoon lekker picknicken op het grasveld

4. De vestingen van Ieper

In Ieper staan de best bewaarde vestingen van ons land. Het groeide uit tot een complex van allerlei muren, grachten en bastions. Lang geleden werden de vestingen beplant en door de jaren heen groeide het domein uit tot een prachtig groen park met wandelpaden, water en picknickspots. 

De perfecte plek om te relaxen en wat geschiedenis op te snuiven dus. 

5. Minnewaterpark in Brugge

Het Minnewater is een klein rechthoekig meer dat gelegen is in het zuiden van Brugge. Het is omringd door bomen, bankjes en het Minnewaterpark. Door het tragische liefdesverhaal van Minna en haar geliefde Stromberg is een legende ontstaan die zegt dat je eeuwige liefde zal vinden als je met je lief over de Minnewaterbrug wandelt. Het is dus de romantische plek bij uitstek. 

Normaal gezien vindt het gezellige Cactusfestival ook plaats in het Minnewaterpark, maar dat zal deze zomer helaas niet doorgaan. 

6. Rivierenhof in Antwerpen

Het Rivierenhof is één van de grootste en bekendste parken van Vlaanderen en dat heeft dan ook zijn reden. Hier is voor ieder wat wils. Je hebt een kinderboerderij voor de kinderen, loop-en wandelroutes voor de sportievelingen en terrasjes voor de genieters.

Het Openluchttheater mogen we natuurlijk ook niet vergeten. In dit gezellige amfitheater kan je terecht voor allerlei muziek-en theatervoorstellingen.

7. Egmontpark in Brussel

In het Egmontpark kan je in principe niets speciaal doen, maar het is wel de perfecte plek om te ontsnappen aan de Brusselse drukte. Vroeger was het park de tuin van het Egmontpaleis maar zo'n 100 jaar geleden werd het opengesteld voor iedereen. In het restaurant 'La Fabrique' kan je ook terecht voor een heerlijk brunchbuffet

8. Molenvijverpark in Genk

Het Molenvijverpark leent haar naam van de vijver aan de oude watermolen, die nu een restaurant is. In dit park, vlakbij het centrum van Genk, kan je volledig tot rust komen. Je kan er picknicken aan de designtafels van Camp Carré en kan er zelfs picknickmanden bestellen die gevuld zijn met lekkerste Genkse specialiteiten. 

Naast het Molenvijverpark is er ook het Zonnewijzerpark. Hier vind je onder andere 12 unieke zonnewijzers. Hier kunnen de wetenschapsliefhebbers dus terecht!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!