Radio 2 Kustwandeling: Westende

dinsdag 29 juni 2021 - 13:50
Hier vind je de wegen en de paadjes die je zo meteen in Westende gaat ontdekken, samen met onze gids Kim Debrie! Zorg dat je smartphone goed opgeladen is en maak onderweg ook enkele selfies. Dan kan je straks meedoen aan de selfiewedstrijd! Ben je klaar? Dan kunnen we nu vertrekken!

Start: Villa Les Zéphyrs

Begin de wandeling aan Villa Les Zéphyrs, gelegen aan de Henri Jasparlaan, 173.
 

Start!

De Warandeduinen

Als je voor de villa staat, wandel je richting Middelkerke, in de Henri Jasparlaan. Je steekt de Meeuwenlaan over en nadien de Priorijlaan. Op je linkerkant zie je de padelterreinen van Padel On the Beach.  Als je voorbij de padel bent, steek je de tramsporen over. Wees voorzichtig voor de tram en de voorbij rijdende auto’s. 

Je daalt het wandelpadje af, tussen de duinen en het appartementsgebouw. Beneden kom je op de Duinenweg. Daar sla je links af. Je wandelt een 400tal meter door de Duinenweg, tot aan de Camping Marva Park 1. Daar sla je links af, een wandelpad doorheen de duinen. 50m verder sla je rechts in. Nu wandel je evenwijdig met de kustlijn, dwars door De Warandeduinen. 
 

De Warandeduinen

Kleinkunst in Westende

Je ziet voor je De Warandetoren steeds groter worden. Aan deze toren brengen we straks een bezoekje, maar we gaan eerst nog iets anders gaan bewonderen. 
Daarvoor slaan we het 2de wandelpad rechts in. (1ste heeft een zitbank, 2de geen, maar daarin moeten we inslaan). Een 80-tal meter verder, aan het einde van het pad, kom je op een open vlakte. Aan je linker kant zie je daar iets vreemd staan tegen een boom, een mega groot oog. Kijk eens door dit oog? Wat zie je door dit oog? Inderdaad… De Warandetoren. 

Kleinkunst in Westende

Warandetoren

Ga naar de rijbaan (Duinenweg) en wandel naar links, tot dat je aan de Louis Logierlaan komt. Daar ga je naar links. En wat zien we daar opnieuw? Inderdaad De Warandetoren. Trek zeker je stoute schoenen aan en beklim deze toren.
 

Warandetoren

"Een soldaat staat niet, maar ligt..."

Wandel nu verder langs de Louis Logierlaan, tot aan de Zeedijk. Op het strand zie je 2 giraffen op een frigo staan. Dit is een tijdelijk kunstwerk van het kunstproject Beaufort 21. Wandel op de Zeedijk, terug richting Westende. Je komt nu nog meer Beaufort kunstwerken tegen van vorige edities. 

Lombardsijde

De Rotonde & Willy Sommers

Je wandelt verder en ziet 'Olnetop'. Er staat nog een derde kunstwerk van Beaufort op het strand, namelijk 'I Can Hear', maar dit is door de zandsculpturen moeilijk zichtbaar.

De Rotonde & Willy Sommers

Calidris en zonneschijn

Op het strand zie je het Zandsculpturenfestival met als thema FC De Kampioenen. 

Wandel nog maar even verder op de dijk.  Een 400-tal meter verder kom je nog een Beaufort kunstwerk tegen van de editie van dit jaar, namelijk de ‘Metamorphosis’ van de Oostenrijker Oliver Laric.  Als je nu nog iets verder wandelt zie je het laatste Beaufort kunstwerk, namelijk ‘The Navigator Monument’ van de Deen Simon Dybbroe Moller – uit editie Beaufort 2018.

Wandel verder tot het einde van de Koning Ridderdijk. Daar wandel je de Strandlaan naar beneden. Je wandelt langs de strandlaan. Beneden, net voor de verkeerslichten zie je rechts, in de duinen een wit gebouw staan, de Calidris.

Calidris en zonneschijn

Nero enzo

We gaan terug het strand en de duinen verlaten. 

Steek nu terug de tramsporen over, naar de Essex Scottishlaan. Je wandelt langs de Essex Scottishlaan tot aan het kruispunt met de Bassevillestraat en de Doornstraat. Je slaat links af en wandelt de Doornstraat in. Je steekt het kruispunt met de Henri Jasparlaan over en blijft langs de Doornstraat wandelen. Op het volgende kruispunt sla je linksaf de Duinenlaan in. Wat zien we op de gevel van het huis met nummer 58?
 

Nero enzo

Terug naar het begin

Je wandelt 600m verder langs de Duinenlaan, tot aan het kruispunt met de Badenlaan. Hier sla je linksaf en wandel je verder langs de Badenlaan, richting de Sint-Theresia Kapel. Als je de tramsporen opnieuw oversteekt, kom je terug aan je beginpunt, namelijk Villa Les Zéphyrs.

Wandel en win!

Wandelen is gezond. Wandelen én allerhande weetjes ontdekken is bovendien leuk. En wandelen én winnen, dat is nog leuker, toch? 

Dankzij Sport Vlaanderen kan je een waardebon van 30 euro winnen voor een sportwinkel in je buurt!

Wat moet je doen?

1. Maak een selfie tijdens één van de Radio 2 Kustwandelingen of tijdens één van de leuke belevingstochten in het binnenland.

2. Download en open de Radio 2-app en kies onderaan 'reageer'. Stuur je foto door met #kustwandeling en geef ook je e-mailadres door. Meer hoef je niet te doen om kans te maken op een waardebon van 30 euro bij een sportwinkel in je buurt! 

De Sportzomer van Sport Vlaanderen

Op zoek naar nog meer leuk wandelingen, zoek- of belevingstochten? Neem dan een kijkje op de website van De Sportzomer van Sport Vlaanderen. Je vindt er hopen inspiratie om de hele vakantie lang sportief bezig te zijn. Aan de kust en in het binnenland!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!