Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Aardpeersoep met salie, hamblokjes en gemalen kaas

do 2 feb. - 3:00

De aardpeer is een knolgewas die zelden het daglicht ziet, maar toch verdient de groente het om eens in de schijnwerpers gezet te worden. Jeroen maakt er een zachte romige soep van met stukjes ham en
Aardpeersoep met salie, hamblokjes en gemalen kaas

De aardpeer is een knolgewas die zelden het daglicht ziet, maar toch verdient de groente het om eens in de schijnwerpers gezet te worden. Jeroen maakt er een zachte romige soep van met stukjes ham en gemalen kaas.

INGREDIËNTEN
(4 personen)

  • 1kg aardperen
  • 2 dikke sneetjes ham (0,5 cm dik)
  • 100 g gemalen kaas
  • 2 grote aardappelen
  • 1 stam prei
  • 5 uien
  • 1,5 l kippen- of groentebouillon
  • een scheutje room
  • een klontje boter
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes verse salie
  • nootmuskaat
  • peper & zout


BEREIDING:

De soep:

  • Pel de uien en snij ze grof.
  • Zet een soepketel op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
  • Stoof de uien in de hete boter, maar laat ze niet kleuren.
  • Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de prei. Snij de stam overlangs en spoel de groente onder stromend water.
  • Snij de prei grof en laat ze meestoven met de uien. Roer regelmatig en zet het vuur dan zachter.
  • Schil de aardperen. Ze hebben een grillige vorm, waardoor het een beetje extra moeite vraagt.
  • Snij de aardperen in grove stukken en doe ze in de soepketel.
  • Schil de aardappelen, snij ze in grove stukken en laat ze ook enkele minuten meestoven.
  • Zet het vuur weer hoger en schenk de melk en de bouillon in de soepketel. Gebruik naar keuze kippenbouillon of groentebouillon.
  • Verzamel de blaadjes laurier en de takjes tijm. Doe er ook enkele blaadjes salie bij en bindt alles samen tot een kruidentuiltje.
  • Laat de soep een uur pruttelen op een zacht vuur.
  • Verwijder het uitgekookte bouquet garni en mix de soep glad.
  • Schenk er een scheutje room in, proef de soep en kruid ze naar smaak met peper, zout en muskaatnoot.
  • Zet er nog kort even de mixer in tot je een dikke romige soep krijgt.


De garnituur:

  • Verwijder het zwoerd van de plak ham en snij het vlees in dobbelsteentjes.
  • Snij enkele blaadjes salie in ultrafijne reepjes.
  • Serveer in elk bord een portie hamblokjes, schenk er verse soep over en werk de borden af met wat gemalen kaas en enkele snippers salie.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet