Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Zo maak je heerlijke ajuinsoep

In de keuken

aha

vr 24 nov. - 1:27

Een heerlijke (winterse) ajuinsoep, net als die van je grootmoeder. Superlekker met een stukje brood en wat boter! Laat het smaken.
Ajuinsoep
© Canva

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • Een kilo uien en 2 uien extra (hou je van zoete uien, neem dan de grote Spaanse)

  • 1 runderschenkel van ongeveer 300 gr

  • Scheutje sojasaus (of ketjap)

  • 250 gram gemengde groenten zoals prei, knolselder en wortel

  • 1 kruidentuiltje van 5 takjes tijm, 4 takjes bladpeterselie en 2 laurierbladeren

  • Enkele peperbolletjes (wit)

  • 2 tenen knoflook (gekneusd, maar niet gepeld)

  • 2 eetlepels bloem

  • Boter of olijfolie

  • Peper en zout

  • 4 eetlepels geraspte kaas (Gruyère of Emmenthal)

  • 4 boerenboterhammen

Aan de slag!

Pel van twee uien de buitenste velletjes af, maar laat de binnenste velletjes zitten, want die geven kleur, en snijd ze in vier. Verhit boter of olie in je soeppan en bak de schenkel bruin, samen met de uiparten.

Voeg wanneer alles mooi bruin gestoofd is de anderhalve liter water toe samen met de schoongemaakte groenten, kruidentuil, knoflook, peperbolletjes en een eetlepel zout. Laat bij voorkeur een viertal uur trekken en zeef vervolgens de bouillon.

Snijd de overige uien in halve maantjes of versnipper ze in kleine blokjes. Verhit een weinig boter of olie in je pan en bak de uien hierin zachtjes aan totdat ze zacht zijn en lichtbruin gekleurd. Bestrooi de uitjes met twee eetlepels bloem en laat die ook mee bruin bakken.

Blus met de bouillon en laat de soep nog even trekken. 

Breng op smaak met peper en zout. Voor een mooiere bruine kleur kunnen de liefhebbers sojasaus of ketjap toevoegen. Snijd de boterhammen in vierkantjes en toast ze licht. Doe de soep in vuurvaste soepkommen, leg er de toast op en bestrooi met kaas. Laat gratineren onder de grill.

Dit is een recept van Johan Segers.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet