Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

De chili con carne soep van Jeroen

ma 9 mei - 9:30

Jeroen is in een Mexicaanse bui en maakt chili con carne soep.
Gehakt, rijst, bonen en veel pittige specerijen zijn traditionele ingrediënten van een Mexicaanse chili con carne. Jeroen gebruikt ze om een pittige soep te maken met diezelfde typische smaak.
Bereidingstijd: 60 minuten

INGREDIËNTEN (4 personen)

  • 400 g gemengd gehakt
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 4 stengels bleekselder
  • 3 dikke wortelen
  • 3 rode paprika’s
  • ¼ bussel koriander
  • 2 blikken rode bonen
  • 2 blikken tomaten in blokjes
  • 3 dl groentebouillon
  • 1 builtje rijst
  • 1 ei
  • 2 eetlepel broodkruim
  • 70 g tomatenpuree (concentraat)
  • neutrale olie
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 takjes tijm
  • komijnpoeder
  • chilivlokken
  • gerookt paprikapoeder
  • zout
Voor de afwerking
  • 4 eetlepels zure room
  • een handvol nachochips
  • enkele plukjes verse koriander
Extra materiaal
  • Een hakmolen met S-vormig mes

BEREIDING:

  • Verwarm de groentebouillon.
  • Hak de koriander (met steeltjes) grof.
  • Doe het gehakt in de mengkom van de hakmolen met de koriander, het ei en het broodkruim. Kruid met een snuif komijn, chilivlokken en gerookt paprikapoeder. Meng goed.
  • TIP: Let op met het paprikapoeder. Als je te veel gebruikt, kan het wat ‘stoffig’ smaken.
  • Rol kleine balletjes van het gehakt. Verhit wat olie in een pan en bak de balletjes rondom goudbruin.
  • Kook de rijst gaar in gezouten water. Giet af en spoel onder koud water om de garing te stoppen.
  • TIP: Kook de rijst niet gaar in de soep want dan loop je het risico dat hij overgaar is. In dit recept is de rijst een garnituur dat je aan het einde toevoegt.
  • Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes.
  • Snijd de bleekselder in kleine stukken. Schil de wortelen en de paprika’s. Snijd ze gelijke stukken.
  • Verwarm een scheut olie in een hoge soepketel. Stoof er de uien in aan. Doe er de knoflook bij en laat even meestoven.
  • Doe de selder, wortelen en paprika bij de uien en laat alle groenten even stoven.
  • Kruid de groenten met komijnpoeder, chilivlokken en paprikapoeder.
  • Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat even mee bakken.
  • Giet de bonen af en spoel ze onder koud water. Doe ze bij de groenten.
  • Doe de tomatenblokjes uit blik bij de groenten en giet er dan de warme bouillon bij. Kruid met een flinke snuif zout, enkele blaadjes laurier en takjes tijm.
  • Laat de soep 30 minuten op een zacht vuur garen met het deksel schuin op de soepketel.
  • Doe de gebakken balletjes en de rijst bij de soep.
  • Afwerken en serveren:
  • Schep de soep in borden of kommen en werk ze af met een toef zure room, enkele gebroken nachochips en plukjes koriander.


Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet