Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo maak je de groentelasagne met 4 kazen van Jeroen Meus

zo 13 jun. - 9:10

Een lasagne, daar kan je altijd mee thuiskomen. Ook met deze vegetarische versie. Overheerlijk met die 4 kazen...
© Getty Images

Wat heb je nodig: (4 personen)

  • 25 (kleine) verse lasagnevellen

Voor de saus met kaas en spinazie

  • 250 g spinazie
  • 100 g Parmezaanse kaas (in blok)
  • 80 g verse geitenkaas (zonder korst)
  • 80 g ricotta
  • 1 teen look
  • een scheut olijfolie
  • peper & zout

Voor de tomatensaus

  • 700 g passata (gezeefde tomaten)
  • 2 uien
  • 1 teen look
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes basilicum
  • 2 blaadjes laurier
  • een scheut olijfolie
  • een scheutje hete chilisaus (naar smaak)
  • zout

Voor de gegrilde groenten

  • 2 courgetten
  • 2 aubergines
  • likjes olijfolie
  • peper & zout

Om af te werken

  • 250 g mozzarella
  • een restje Parmezaanse kaas

Aan de slag!

Spinazie-kaassaus

Spoel de spinazieblaadjes schoon in ruim water. Vermijd dat er zandkorrels op achterblijven. Breek de taaie stengel en baldnerf weg. Laat de spinazie uitlekken.

Schenk een scheut olijfolie in een ruime pot of pan. Prik een gepelde teen look op een vork.

Stoof de spinazie in de hete olie. Roer regelmatig met de vork-met-look en laat de blaadjes wegslinken. Kruid de groente tussendoor met peper van de molen en een snuif zout.

TIP: wie met diepvriesspinazie werkt gebruikt het best ingevroren onbewerkte bladspinazie.

Giet de kortgestoofde spinazie in een vergiet en druk er zoveel mogelijk vocht uit.

Snij de harde Parmezaanse kaas in blokjes en doe ze in de beker van de blender of hakmolen. Mix de kaas poederfijn.

Doe de uitgelekte en gestoofde spinazie in de blender met fijne Parmezaanse kaas en mix. Voeg vervolgens de ricotta en de verse geitenkaas toe en laat de machine opnieuw draaien tot je een gladde groene saus overhoudt.

Tomatensaus

Pel de uien en snipper ze in matig fijne stukken. Pel de look en plet de teen tot pulp.

Schenk een scheutje olijfolie in een stoofpot of pan met opstaande rand. Verhit ze op een matig vuur;

Stoof de stukjes ui met de lookpulp in de warme olie. Roer regelmatig,

Voeg een paar minuten later de takjes tijm en de blaadjes laurier toe. Schenk er de passata bij, een beetje hete chilisaus en roer.

Doe de takjes verse basilicum in de saus en laat ze minstens 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.

De groenten

Verhit de grillpan op een stevig vuur. Laat de grill tot 10 minuten opwarmen, tot de pan ziedend heet is.

Spoel de courgetten en aubergines.

Snij de aubergines met een groot scherp mes overlangs in plakken van ongeveer 0,5 centimeter breed. De twee uiterste schijfjes, waar zeer veel schil aan zit, gebruik je niet.

Snij de top en het steelstukje van de courgetten.Versnij de groente in plakken, precies zoals je het met de aubergines deed.

Schik de plakken aubergine op een vlakke schotel, druppel er een likje olijfolie over en wrijf ze open met een borsteltje. Kruid ze met peper van de molen en een snuifje zout.

Kleur de plakken aubergine in beurten op de hete gril. Geef ze zo’n 30 seconden hitte langs elke zijde, tot de brede ribbels van de pan erin gebrand staan. Druk de plakken tijdens het grillen aan aan met een spatel.

Doe precies hetzelfde met de lange plakken courgette en zet de gegrilde groenten even opzij.

De pastavellen voorbereiden

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg er een snuif zout aan toe.

Geef de vellen (verse) pasta een korte (voor)kookbeurt. Gaar ze een dikke minuut in het kokend water en laat de lasagnevellen meteen afkoelen in koud water.

Tip: Kook de vellen lasagne voor in beurten, zodat ze niet aan elkaar vastkleven.

Stapel de vellen kortgekookte pasta niet pal bovenop elkaar! Schik ze op een ruime schaal, met telkens een propere keukenhanddoek of een type folie tussen elke laag.

De lasagne opbouwen en bakken

Verwijder de takjes tijm en de blaadjes laurier uit de tomatensaus.

Mix de saus tot een gladde coulis met je staafmixer. Proef en kruid ze met een snuifje zout.

Neem de spinazie-kaassaus bij de hand, de mozzarella en verwarm de oven voor tot 180°C.

Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje.

Schik een eerste laag pastavellen in de schaal. Laat ze elkaar zo min mogelijk overlappen. (Snij de lasagnevellen eventueel wat bij.)

Bedek de pasta met een laag groene saus van spinazie en kazen, die je aansluitend bedekt met plakken gegrilde courgetten.

Leg opnieuw een laag pastavellen, bedek ze met een laagje tomatensaus en plakjes gegrilde aubergine.

Vervolgens: een laag pasta, saus met kaas en spinazie,plakken courgette, pasta, tomatensaus, gegrilde aubergine,…

Blijf stapelen, smeren en schikken tot de schotel bijna helemaal vol is. Eindig wel met een laagje saus.

Scheur de bol mozzarella in stukken. Schik de brokjes malse kaas bovenop de groentelasagne.

Heb je een restje Parmezaanse kaas? Rasp er dan nog een laagje van de harde kaas overheen.

Schuif de lasagne in het midden van de hete oven van 180°C en gaar ze gedurende ongeveer … minuten. Controleer de gaarheid door in de bereiding te prikken. (Bedek de schotel met aluminiumfolie, wanneer de bovenzijde voldoende gegratineerd is, maar de lasagne onvoldoende gaar.)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet