Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gegratineerd vispannetje

vr 22 jan. - 10:45

Jeroen wordt zowaar nostalgisch van dit vispannetje met schelvis...
Jeroen wordt zowaar nostalgisch van dit vispannetje. Het is een klassieker uit het begin van zijn kookcarrière waar hij met plezier aan terugdenkt.
Ovenvaste schaaltjes worden gevuld met kervelpuree, smeltende prei en gestoomde schelvis. Daarover gaat een ‘glaçage’ op basis van room, boter en Parmezaan die hij goudbruin laat worden onder een hete ovengrill.

INGREDIËNTEN: (4 personen)

Voor de vis:
  • 600 g schelvis
  • 3 stronken prei
  • 800 g aardappelen (loskokend)
  • 2 sjalotten
  • 1 bussel kervel
  • 2 eieren
  • 100 g Parmezaan
  • een scheutje melk
  • een scheut witte wijn
  • 1 dl room
  • boter
  • peper
  • zout
BEREIDING:
  • Verwarm de ovengrill voor op 240 °C.
  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
  • Haal het groen van de prei en snijd hem in ringen. Spoel en laat uitlekken.
  • Smelt een klont boter in een pan en leg er de prei in. Voeg er een scheutje water aan toe en kruid met peper en zout. Laat op een zacht vuur garen met het deksel op de pan. Zet het deksel schuin op de pan als de prei bijna gaar is zodat het vocht kan verdampen.
  • Snijd de schelvis in porties en kruid met peper en zout. Leg ze in een stoompan en stoom de vis voor ongeveer ¾ gaar.
  • Pel en snipper de sjalotten. Fruit ze in een scheutje olijfolie.
  • Blus de sjalotten met witte wijn en laat volledig droog koken. Giet de room bij de sjalotten en rasp er de Parmezaan bij. Roer evenveel boter als Parmezaan door de saus en laat even inkoken.
  • Zeef de sjalot uit de ‘glaçage’.
  • Giet de aardappelen af en plet ze met een scheut melk, eierdooiers en een klont boter tot puree. Snipper de kervel fijn en roer door de puree. Kruid met een snuifje zout.
  • Schep een laag puree in ovenvaste schaaltjes. Leg er wat prei en een portie vis op. Oversaus royaal met de ‘glaçage’.
  • Zet de schaaltjes onder de ovengrill tot de bovenkant goudbruin is.
  • TIP: Wil je dit gerecht van tevoren klaarmaken? Laat het dan eerst opwarmen in de gewone oven en zet dan de grill pas aan.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet