de madammen
Zo maak je mosselen met frietjes en zelfgemaakte mayonaise
Dit heb je nodig:
Voor de mosselen
- 700 gr mosselen per persoon (schoongemaakt & gewassen)
- ½ flesje blond bier per persoon
- 100 gr mosselgroentjes (selder, peterselie & ui)
- Mosselkruiden
- Een kwart rode peper, fijngesneden
Voor de mayonaise
- 2 eierdooiers
- Het sap van een citroen of 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 theelepel mosterd
- 3,5 dl maïsolie
- Peper & zout
Aan de slag!
De mosselen
Was de mosselen in voldoende water en ontdoe ze van hun baard (de vlezige haartjes).
Zet een grote pan op het vuur met een bodempje water. Voeg er de groentjes, de stukken rode peper en de mosselkruiden aan toe en warm op. Voeg de mosselen toe als het water bijna aan het koken is en zet het deksel op de pan.
Breng het geheel aan de kook en schud de mosselen regelmatig op. Als de mosselen open zijn, zijn ze gaar (dit duurt ongeveer zo’n viertal minuten). Haal de pan van het vuur en voeg nog een half flesje blond bier per persoon toe.
De mayonaise
Vermeng de eierdooier met het citroensap en de mosterd.
Klop er zeer voorzichtig de olie onder, eerst weinig en vervolgens meer en meer.
Zorg ervoor dat de mayonaise telkens goed bindt.
Kruid met peper en zout.
De frieten
Schil de aardappelen en snij in staafjes van 7 cm bij 1 cm.
Droog ze met een keukenhanddoek en spoel ze niet.
Verhit de frituurolie tot 160° en bak de frieten gedurende 5 min. voor. Schud de frieten even op, laat ze goed uitlekken en vervolgens 30 min. rusten. Verwarm de friteuse tot 190° en bak de frieten lichtbruin en krokant (ongeveer 2 min.)
Laat de frietjes uitlekken en kruid ze voor het serveren met zout.
Dit is een gerecht Giovani Oosters.