
de inspecteur
Facebook hacken? Kinderspel!
di 20 mei - 6:00

Als je op Facebook zit, dan heb je het gisteravond en vanochtend misschien gezien: de Inspecteur heeft enkele Facebookpagina’s van collega zenders en –programma’s een beetje aangepast. Die van Hautekiet op Radio 1 bijvoorbeeld. Maar ook Studio Brussel, MNM, en nog een paar andere...
Onze inspecteur heeft dat natuurlijk niet gedaan omdat hij een crimineel is - verre van. Nee, ’t was voor de goeie zaak!
Hij hoorde een tijd geleden namelijk enkele jongeren beweren dat een Facebook-pagina makkelijk te hacken is. En ja, toen moest hij weten of dat waar is!
En ja: het bleek nog te kloppen ook: zelfs de Inspecteur had niet veel moeite om op andermans Facebook in te loggen. Want heel wat mensen zijn duidelijk niet op de hoogte van de uitgebreide veiligheidsmaatregelen die Facebook en andere sociale netwerksites aanbieden. Hoog tijd dat daar verandering in komt!
Neem je voorzorgen!
- Veilig, niet voor de hand liggend passwoord kiezen
- Passwoord regelmatig veranderen
- Zelf aangeven welke vrienden je vertrouwt die mogen gecontacteerd worden als je je passwoord kwijt bent, anders kan een indringer zijn eigen profiel aanvinken als betrouwbaar en doen alsof jij je passwoord vergeten bent.
- Neem een apart, geheim e-mail adres om op Facebook in te loggen dat je nergens anders voor gebruikt en dat niemand anders kent.
- Aanvaard geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent, want iemand kan snel enkele valse profielen opzetten en zo proberen toegang te krijgen tot jouw profiel
- Niet inloggen via een onbeschermd netwerk, zo kunnen hackers proberen mee binnen te surfen
- Log enkel in op Facebook via je eigen, persoonlijke apparaten die je altijd bij hebt zoals je smartphone of tablet. Log na je sessie ook terug uit of zorg dat je apparaat zich met een code vergrendelt.
- Log nooit in via een openbare “gratis” computer. Zéker niet om betalingen te doen met je kredietkaart! Met een eenvoudig en verborgen softwareprogramma kan je alles wat ingetypt werd op een computer opslaan.
- Liefst je passwoord niet opslaan in je computer: die bolletjes waar je je passwoord hebt ingevuld kan je heel gemakkelijk omzetten in gewone tekst.
- Vergrendel je computer bijvoorbeeld op het werk telkens wanneer je even weg gaat.
Maar vooral: gebruik je gezond verstand en zet alleen dingen op sociale netwerksites waarvan je het niet erg vindt dat anderen ze te zien krijgen!