Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Gegarandeerd garantie?

do 7 feb. - 7:25

Alles over de waarborg: de wettelijke, de commerciële (of fabrieksgarantie), de verlengde of bijkomende garantie.
garantie

De wettelijke garantie

Vanaf de datum van je aankoop heb je recht op twee jaar wettelijke garantie. Dat houdt in dat je bij een defect binnen de twee jaar na de levering van het product recht hebt op een gratis herstelling of vervanging. Als een herstelling én vervanging niet mogelijk zijn, dan kan je een terugbetaling van de aankoopwaarde vragen. Daarvan wordt wel de ‘restwaarde’ afgetrokken, dat is een bedrag dat het gebruik dat je al van het toestel hebt gehad, compenseert.

Als consument heb je in principe de keuze tussen een herstelling en een vervanging. Máár, je vraag moet wel redelijk zijn. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar een nieuwe zetel vragen omdat één stiknaadje een beetje loskomt...

Een wettelijke garantie van twee jaar, máár…

  • Tijdens de eerste 6 maanden geniet je automatisch van de waarborg. Je moet niks bewijzen. Er is een wettelijk vermoeden dat het defect al bij de aankoop aanwezig was.
  • Na de eerste 6 maanden kan de verkoper je eventueel vragen om te bewijzen dat het defect te wijten is aan een fabricagefout. Zo’n bewijs is moeilijk te leveren als je niets van elektronica kent en een expertise is vaak duur.


De commerciële garantie

Als de verkoper moeilijk doet, kan je altijd eens kijken of je een beroep kan doen op de commerciële garantie. Dat is een tweede soort garantie die je vaak krijgt bovenop de wettelijke garantie. In ons land is het vaak de fabrikant die een bijkomende garantie biedt, vaak van één jaar. Dan spreken we ook van een fabrieksgarantie.



Wettelijke of commerciële garantie?

Om jouw wettelijke garantie veilig te stellen moet je sowieso klagen bij de verkoper, want hij is degene die aansprakelijk is voor de wettelijke garantie. In sommige gevallen is het gemakkelijker om de commerciële garantie in te roepen, bijvoorbeeld na de eerste zes maanden, en dan doe je er goed aan om zowel de verkoper als de fabrikant in te lichten.



De verlengde of bijkomende garantie

Je kan naast de gratis wettelijke garantie ook een verlengde garantie kopen. De premie die je daarvoor betaalt hangt af van de verkoper. Volgens studies van Test Aankoop is 15% van de aankoopwaarde een gebruikelijke premie. Maar de premie hangt natuurlijk ook af van de levensduur van het toestel en de aankoopwaarde.

De voorwaarden van een verlengde garantie zijn niet wettelijk bepaald, dus elke verkoper is daar redelijk vrij in. Daarom is het belangrijk zelf na te gaan of een verlengde garantie voor een bepaald product voor jou interessant is. Lees de algemene voorwaarden: wat dekt de garantie? Wat zijn de uitsluitingen? Dekt de garantie ál de kosten (de werkuren, de verplaatsingskosten, de kosten van de nieuwe onderdelen…)? Moet je het defecte toestel zelf naar de winkel brengen of komen ze het ophalen? Krijg je tijdens de herstelling een vervangtoestel als je originele toestel defect is?

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet