Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gehaktbrood gevuld met een rolletje van ham, spinazie en abdijkaas

do 15 mrt. - 1:57

In de categorie ‘creatief met gehakt’ waagt Jeroen zich aan een (doordacht) experimentje. Midden in een klassiek gehaktbrood verstopt hij een rol van gekookte ham, gevuld met verse spinazie en Belgisc
Gehaktbrood gevuld met een rolletje van ham, spinazie en abdijkaas

In de categorie ‘creatief met gehakt’ waagt Jeroen zich aan een (doordacht) experimentje. Midden in een klassiek gehaktbrood verstopt hij een rol van gekookte ham, gevuld met verse spinazie en Belgische abdijkaas. Op die manier wordt een klassiek gerecht plots iets bijzonders.

Met wat eenvoudige gekookte aardappelen en lekkere kropsla erbij, zet je een gerecht op tafel dat gegarandeerd een lading complimenten oplevert.

INGREDIËNTEN
(4 personen)

Voor het gehaktbroodje:

  • 1 kg gemengd gehakt (kalf/varken)
  • 2 sneetjes kookham
  • 1 sneetje Belgische abdijkaas (halfhard, naar keuze)
  • 200 g verse spinazie
  • 1 teentje look
  • 1 dikke snede brood (of wat paneermeel)
  • 0,5 dl melk
  • 1 ei
  • ½ busseltje peterselie
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele klontjes boter
  • een scheutje (olijf)olie
  • nootmuskaat
  • peper & zout

Voor de groene salade:

  • 1 krop sla
  • 1 sjalot
  • enkele sprieten bieslook
  • een scheutje olijfolie (of sla-olie)
  • een scheutje natuurazijn
  • peper & zout


Voor de gekookte aardappelen:

  • 800g aardappelen (naar keuze)
  • zout (om de aardappelen in te koken)
  • een snuif grof zout (afwerking)

Om erbij te serveren:

  • een beetje scherpe mosterd


BEREIDING

Het gehaktbrood:

  • Snij de korsten van het brood en snij het broodkruim in dobbelstenen. Giet de melk in een mengschaal en week er het brood in. Meng het tot een papje.
  • Doe het gehakt in de schaal, samen met een ei.
  • Spoel de rozemarijn, de tijm en de peterselie. Rits de blaadjes van de rozemarijn en de tijm. Snij alle groene kruiden zo fijn mogelijk en doe ze bij het gehakt.
  • Voeg een beetje peper en zout toe en was je handen. Kneed alle ingrediënten met de hand tot een vast, maar voldoende sappig vleesmengsel.
  • Neem de bakvorm en smeer de binnenzijde in met een beetje (olijf)olie. Gebruik hiervoor een keukenpenseel of een vel keukenpapier.
  • Stort het gehaktmengsel in de vorm en druk het aan.
  • Maak een langwerpige diepe holte in het gehaktmengsel. Doe een deeltje van het gehakt opnieuw in de mengschaal en hou het opzij. In de holte leggen we straks het hamrolletje.
  • Spoel de spinazie in ruim water. Verwijder te taaie stelen en laat de groente goed uitlekken.
  • Verwarm een ruime (diepe) pan op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.
  • Pel de look en kneus de teen. Prik de look op een vork.
  • Leg de propere en uitgelekte spinazieblaadjes in de bruisende boter. Roer door de spinazie met de ‘lookvork’. Zo krijgt de bladgroente een subtiel lookaroma.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • De spinazie is zeer snel gaar. Stort ze in een zeef en laat het kookvocht weglekken.
  • Kruid de groente met een beetje vers geraspte nootmuskaat, wat peper van de molen en een snuifje zout.
  • Snij het zwoerd van de sneetjes gekookte ham.
  • Drapeer de sneetjes kookham over het kuiltje in het gehaktmengsel. Let erop dat je de randen van de sneetjes ham later kan dichtplooien over de vulling van kaas en spinazie.
  • Snij de korstjes van de kaas en verdeel de abdijkaas over de holte in het gehaktmengsel.
  • Verdeel de spinazie bovenop de kaas en plooi de randjes van de kookham over de spinazie heen.
  • Bedek het gevulde hamrolletje met de rest van het gehaktmengsel.
  • Maak je handen even nat en glijd ermee over het gehaktbrood. Zo krijgt het een egaal oppervlak. (Met dank aan Peter Goossens voor de tip.) Verdeel ook enkele klontjes boter over de schotel.
  • Zet het gehaktbroodje in de hete oven van 180°C. Bak het gedurende minstens 30 minuten. (Let op: Elke oven is anders. Controleer de garing.)
  • Schil intussen de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Je kan aansluitend de groene salade bereiden.

De salade:

  • Spoel de kropsla in ruim water en pluk de blaadjes los. Vooral het knapperige hartje van de sla is enorm lekker.
  • Pel de sjalot en snipper ze zeer fijn. Hak wat bieslook in piepkleine stukjes.
  • Doe de uitgelekte sla en de snippers sjalot en bieslook in een slakom. Druppel er wat olijfolie of sla-olie over en een scheutje natuurazijn.
  • Kruid de salade met wat peper van de molen en een beetje zout. Meng voorzichtig.
  • Serveer een dikke plak van het versgebakken gehaktbrood met een portie groene salade en gekookte aardappelen. Strooi een beetje grof zout (bv. fleur de sel) over de dampende aardappelen.
  • Een lepeltje scherpe mosterd smaakt er heerlijk bij.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet