
de inspecteur
Geld voor het goede doel
do 16 mei - 6:15

In het één programma 'Voor Hetzelfde Geld' kon je zien waar jouw bijdrage voor het goede doel terecht komt. Blijkt dat zo’n organisatie ook flink wat budget uittrekt voor fondsenwerving en marketing.
Waarom marketing?
Maar… je moet wel weten dat die marketing echt wel van essentieel belang is voor die organisaties. Lang niet elke Belg geeft aan het goede doel, dus moeten ze echt actief op zoek naar vrijgevige handen.
Slechts één derde van de Belgen stort echt regelmatig geld naar goede doelen. Anderen storten sporadisch eens bij grote acties of helemaal niet.

Verschillende boodschappen
En net omdat die giften zo levensbelangrijk zijn voor die organisaties, moeten ze hun boodschappen ook goed afstellen op al die verschillende doelgroepen. Die brieven die je in de bus krijgt met pakkende verhalen, die zijn niet bij iedereen dezelfde!
Mark Van Bogaert is copywriter en schrijft veel van die brieven. In zijn boek ‘Met woorden verleiden’ legt hij uit dat ze regelmatig testbrieven uitsturen naar groepen mensen. Met andere kleuren, foto’s of lettertypes. Ze bekijken dan of de giften hoger zijn bij de mensen die deze brieven kregen.
Geschenkjes
Soms zitten er ook geschenkjes bij de brieven: Postkaartjes, balpennen, stickers… En ook dat is niet zomaar. Mensen hebben de neiging, als ze zo’n cadeautje krijgen, om toch zeker iets terug te doen voor die organisatie en dan gaan ze dus storten. Uit onderzoek is wel gebleken dat de giften niet hoger worden hierdoor.
Hoeveel geld geven die goede doelen aan die marketingcampagnes?
Je kan dat eigenlijk heel eenvoudig zelf achterhalen. Want elk goed doel is verplicht om zijn jaarrekening open te stellen, dus kan je in principe perfect uitpluizen hoeveel procent van jouw gift er naar hun reclamecampagnes gaat.
En dan is er ook nog de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving. Die houdt in de gaten of alles wel ethisch verloopt en of er niet te veel geld naar die fondsenwerving gaat. De regel is dat er niet meer dan 30 procent van de inkomsten naar fondsenwerving mag gaan.
Donorinfo.be
En het kan nog makkelijker, want er is tegenwoordig ook een website waar goede doelen hun financiën uit de doeken doen. Heel overzichtelijk, met schema’s en zo. Donorinfo is volledig onafhankelijk en elk goed doel kan er zijn gegevens op laten publiceren.
Conclusie:
Zonder die marketingcampagnes en die vele brieven zijn goede doelen eigenlijk ten dode opgeschreven. Want ze hebben ze echt wel nodig om geld binnen te halen. Maar ze moeten er dus ook open over communiceren, dus laat je de volgende keer misschien voortaan niet alleen leiden door hun brieven, maar ook door hun cijfers.