
de inspecteur
Gemiddeld verbruik, één grote leugen?
ma 17 mrt. - 7:28

Tegenwoordig wil iedereen een wagen die zo weinig mogelijk verbruikt. Want hoe minder verbruik, hoe minder je moet tanken en dus hoe minder je moet betalen.
Maar nu blijkt dat het gemiddeld verbruik dat je kan zien op het infoblad van je wagen, vaak niet klopt.
Een consument stapt daarom naar de rechter omdat zijn Renault gemiddeld 7 à 7,5 liter verbruikt in plaats van 4,5.
Manipulatie
Automakers manipuleren al jaren hun testen. Ze zorgen voor de best mogelijke omstandigheden om hun wagens te testen in het labo. Zo zetten ze de GPS of Airco uit en is er in het labo geen tegenwind of filesimulatie.
En daardoor ligt hun gemiddeld verbruik vaak lager dan jij op de teller van je wagen ziet.
De reden daarvoor is dat Europa een algemene verbruikstest heeft die in alle landen als norm wordt gebruikt. Daarom testen automakers de condities van nieuwe wagens in een labo en niet in het reële verkeer. Anders kan je geen norm opstellen die voor alle landen van toepassing is. En daarom zijn de meetresultaten dus nooit echt helemaal correct.
Bovendien is de test van vandaag ontworpen in de jaren negentig en dus niet meer actueel. Want de verkeersomstandigheden van de jaren negentig, waren heel anders dan nu.
Bedrog?
Als consument heb je dus heel sterk het gevoel dat je wordt bedrogen. Want de cijfers die jij in de boekjes ziet staan, kloppen niet met de realiteit. Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Want je wagen kan wel degelijk de condities uit de boekjes halen. Alleen niet hier in Vlaanderen. Want in Vlaanderen hebben we een hele andere verkeerssituatie dan bijvoorbeeld in Italië. Wij hebben vrij veel file en stadsverkeer. En dus hebben we sowieso een hoger verbruik.
Je moet er dus als consument rekening mee houden dat je auto 20 à 30 procent meer kan verbruiken dan de norm.
Rijstijl
En niet alleen het drukke verkeer zorgt ervoor dat je meer verbruikt. Ook je rijstijl is zeer belangrijk voor het bepalen van je verbruik. En dat kan je natuurlijk niet testen in een labo.
Een slechte rijstijl kan ervoor zorgen dat je dubbel zoveel verbruikt.
Nieuwe norm
De automakers zijn dus niet echt in fout. Maar toch wil Europa iets doen aan de kritiek. Vanaf 2017 zal er dan ook een strengere norm komen voor alle nieuwe wagens.
Vanaf dan zullen nieuwe wagens dus wel worden getest in een reële verkeerssituatie.