Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Geproefd: gepelde garnalen uit de supermarkt

ma 21 sep. - 6:12

Gepelde grijze garnalen liggen tegenwoordig het jaar rond in de winkel. Maar er zijn een paar zaken die je moet weten.
gepelde garnalen

We staan er als moderne mens vaak niet meer bij stil, maar eigenlijk is het niet evident dat je sommige natuurproducten het hele jaar door in de winkel vindt. Fruit, groenten, maar ook... garnalen.

Diepvries

Grijze garnalen zijn op hun best van september tot januari. Dan worden er ook het meest gevangen. Maar wij consumenten willen natuurlijk in het voorjaar en de zomermaanden ook graag een tomate-crevette op ons bord. En daar heeft de industrie een oplossing voor gevonden.

In het najaar, als de vangsten groot zijn, slaan de producenten massaal garnalen op in de diepvries. Die stock kunnen ze aanspreken als de vangsten wat kleiner zijn. De gepelde garnalen die je in de supermarkt vindt zijn dus vaak een mengeling van verse en diepgevroren garnalen (en dat staat dan ook aangegeven op de verpakking).

Het nadeel is dat die garnalen soms tot 8 maanden bewaard worden in de diepvries. En dat is helaas niet bevorderlijk voor de smaak. Je kent als consument nooit de verhouding verse/ingevroren garnalen, dus een pakje gepelde garnalen kopen houdt altijd een risico in: de smaak kan enorm meevallen, maar evengoed uitblinken in fletsheid…

Smaaktest

De Inspecteur liet vijf merken gepelde garnalen uit de supermarkt proeven door 100 Vlamingen. Dit is hun top 5 (met - ja inderdaad - twee keer een ex-aequo):

  1. Delhaize Verse grijze garnalen ‘nooit ingevroren’ – 37.90 euro/kg
  2. Everyday Noordzeegarnalen (Colruyt) – 19.85 euro/kg
  3. Albert Heijn Hollandse garnalen – 31.90 euro/kg
  4. Golden Seafood (Aldi) – 19.95 euro/kg
  5. Grijze Noordzeegarnalen 365 (Delhaize) – 19.97 euro/kg

Opmerkelijk: de goedkope garnalen van Everyday scoren in deze test even goed als de verse garnalen van Delhaize. Het zou wel eens kunnen dat er deze keer veel verse garnalen in de mengeling zaten. Maar doe dezelfde test opnieuw over een maand of vier, en het resultaat kan helemaal anders zijn. Conclusie: met de ‘standaard’ gepelde garnalen uit de supermarkt weet je eigenlijk nooit...

Bovendien is de markt bijna volledig in handen van twee grote spelers uit Nederland. Ze leveren aan verschillende supermarktketens, maar als je de producentencode kent weet je ook waar je garnalen vandaan komen: ‘NL 6589 EG’ staat voor Klaas Puul (Delhaize) en ‘NL 6039 EG’ voor Heiploeg (Colruyt, Aldi). Enkel Albert Heijn werkt samen met een andere, kleinere Nederlandse speler.

Bewaarmiddelen

Alle geteste merken voegen bewaarmiddelen toe aan hun gepelde garnalen (benzoëzuur, citroenzuur), maar eigenlijk kunnen ze ook niet anders. Machinaal pellen is op zo'n grote schaal nog niet mogelijk, dus heeft 95% van de gepelde garnalen er een trip van 6 dagen op zitten met de vrachtwagen naar Marokko.

Eens ze in de winkel liggen zijn ze dus zo'n 10 dagen oud, en zonder bewaarmiddelen komt dat niet goed. Wel positief: de producenten gebruiken doorgaans 30% minder bewaarmiddelen dan de wettelijk toegestane hoeveelheid. Maar zonder is nog altijd gezonder.

Wel uitkijken als je voor verse ongepelde garnalen kiest: die zijn doorgaans niet behandeld met bewaarmiddelen. Eet ze dus zo snel mogelijk op nadat je ze gekocht hebt. Je laat ze beter niet eerst een halve dag in je tas zitten, of in een warme auto liggen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet