
de madammen
Gespleten haarpunten
do 1 mrt. - 10:30
Lise uit Mechelen heeft last van gespleten haarpunten. “Ik wil weten wat ik moet doen om mijn haren weer gezond te krijgen.”

Lise uit Mechelen heeft last van gespleten haarpunten. “Ik wil weten wat ik moet doen om mijn haren weer gezond te krijgen.
Guigone Neyt van kapsalon Nelson helpt haar op weg!
Wat zijn gespleten haarpunten?
Gespleten haarpunten zijn die plekken van het haar waar de beschermlaag van het haar is weggesleten en daardoor gaan de binnenlagen uit mekaar staan. Typisch beeld van gesplitste haarpunten is in twee delen, maar haar kan in meerdere delen splitsen, in drie, vier, vijf…
Typisch voor gespleten haarpunten is een wit bolletje aan de haarpunten, maar halverwege kan er zich ook een splitsing voor doen.
Hoe komt het eigenlijk dat haarpunten splijten?
Vooral door slijtage: wrijving van haar tegen haar, kammen of borstelen.
Nat kammen zonder conditioner is trouwens slecht voor je haar, want haar in natte toestand kan tot 25% uitrekken, en dan krijgt het echt broze plekken. Als je het toch nat kamt, beter met conditioner erin. Het best is droog kammen.
Het komt altijd vaker voor bij lang haar: dat is al ouder.
Risico op splitsen verhoogt ook wel een beetje door chemische bewerkingen zoals kleuren, permanent, baleage...
Warmte: brushing, stijltang is schadelijker voor je haar dan een chemische bewerking.
Wat kan je doen aan gespleten haarpunten
Haar is een dode materie, en kan zichzelf niet herstellen. Eenmaal gespleten, altijd gespleten. Dan is er nog maar één oplossing: knippen.
Er zijn wel serums of verzorgingsproducten op de markt die tijdelijk de beschadigde buitenlaag gaan vervangen, maar dit is enkel een oplapmiddel en geeft puur visueel een tijdelijk effect.
Hoe kan je het splijten vermijden?
Door lang haar regelmatig te knippen, om de 6-8 weken! Het splitsen zet zich altijd verder, dus als je dat negeert, dan splitst het gewoon verder.
Droger haar is gevoeliger voor splitten dan vettiger haar.