Griekse pastasalade met paprikaharissa en geitenkaas
di 5 mrt. - 3:15

Deze lauwe pastasalade lepelt met gemak naar binnen. Die typische Griekse pasta in de vorm van grote rijstkorrels maakt er meteen iets bijzonders van.
Verwacht je ook niet aan een smaakervaring vergelijkbaar met de vlammende uitlaat van de Space Shuttle, want de harissa die ik bereid is gemaakt op basis van die gewone milde paprika’s en een deel rode chilipeper.
Gebruik meer of minder van de chilipepertjes om de saus al dan niet pikant te laten smaken. Jeroen werkt de salade af met stukjes verse zachte geitenkaas, maar je kan ook feta gebruiken.
INGREDIËNTEN:
(4 personen)
Voor de pasta met gestoofde groenten:
- 400 g Griekse pasta (‘kritharaki‘of ‘orzo’)
- ½ courgette
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 busseltje rucola
- 12 steelkappers
- 2 takjes rozemarijn
- 3 takjes tijm
- enkele takjes basilicum
- 2 eetlepels zwarte olijven (ontpit)
- een scheut olijfolie
- zout
Voor de paprikaharissa:
- 2 rode chilipepers
- 3 rode paprika’s
- 4 teentjes look
- 1 limoen
- 70 g tomatenpuree (geconcentreerd)
- een snuif komijnpoeder
- een snuif korianderpoeder
- een snuif (mild) paprikapoeder
- een scheut olijfolie
Om het gerecht af te werken:
- 250 g verse geitenkaas
- een scheutje balsamico
BEREIDING:
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Schil alle paprika’s met een dunschiller. Verwerk daarna eerst het deel rode paprika’s om de harissa te bereiden.
- Snij die rode paprika’s open en verwijder het steeltje, de zaadlijsten en de binnenste bleke vliesjes. Snij de paprika’s in grove stukken.
- Snij de rode chilipepers overlangs in twee en schraap uit één ervan de vurige zaadjes weg. (Wie echt niet van een pikante smaak houdt, gebruikt minder rode chilipeper.) Snij de chilipepers in grove stukken.
- Pel de tenen look en kneus ze. Doe de stukken paprika, chilipeper en de tenen look in een ovenschaal.
- Schenk wat olijfolie over de ovengroenten en strooi er een snuif komijnpoeder, korianderpoeder en paprikapoeder over.
- Zet de schaal in de voorverwarmde oven van 170°C en laat alles zo’n 50 minuten garen. Bereid intussen de wok (of een ruime pan) met gebakken groenten.
- Pel de rode ui en snij hem middendoor. Snij de stukken ui vervolgens in fijne halve ringen.
- Schenk een scheut olijfolie in de wok en verhit ze op een matig vuur.
- Stoof de stukken ui glazig in de hete olie. Roer regelmatig.
- Snij de paprika eerst in repen en vervolgens in grove blokjes. Spoel de courgette en snij ze in dobbelstenen. Laat de groenten enkele minuten meestoven met de uiringen, tot ze beetgaar zijn.
- Rits de blaadjes van de rozemarijn en de tijm en hak de verse kruiden zo fijn mogelijk. Roer de kruiden doorheen de gestoofde groenten.
- Breng tussendoor een ruime hoeveelheid water aan de kook en doe er een snuif zout in.
- Kook de Griekse pasta beetgaar in het kokende water. Controleer de gaartijd die op de verpakking staat vermeld. Laat de gare pasta nadien uitlekken.
- Pluk de steeltjes van de steelkappers en hak de vruchtjes in dunne schijfjes. Hak ook de olijven fijn. (Tenzij ze erg klein zijn.) Roer beide onder de beetgare wokgroenten.
- Neem de geroosterde groenten uit de oven en schep ze in de beker van de blender. Voeg ook de geconcentreerde tomatenpuree toe en knijp er het limoensap in.
- Mix alles tot een gladde oranje-rode pasta. Proef en voeg naar smaak een beetje zout toe.
- Schep de gare pasta in de wok met groenten. Roer er de helft van de paprikaharissa onder. Zet de pan eventueel op een heel zacht vuur, zodat het gerecht nog een beetje extra warmte krijgt.
- Schep de inhoud van de wokpan in een ruime schaal.
- Verbrokkel de verse geitenkaas en strooi de witte brokjes over de pastaschotel. (Je kan naar keuze ook feta gebruiken.)
- Spoel de rucola en de basilicumblaadjes schoon, laat ze uitlekken en meng het groen.
- Werk de pastaschotel af met de frisse salade van rucola en basilicum.
- Druppel er tenslotte nog een zuinig beetje balsamico over. Zet de rest van de paprikaharissa op de tafel of vries de bereiding in voor later.
