Help! Ik hoor geen West-Vlaams nieuws

vrijdag 9 november 2018 - 14:55
Het probleem komt vaak voor: je bent in de auto het nieuws uit West-Vlaanderen aan het volgen en plots schakelt je radio over naar Oost-Vlaanderen. De boosdoener heet RDS. Nu ja, boosdoener … Het is best ook wel nuttig en met de juiste instellingen kan je probleemloos blijven luisteren naar Radio 2 West-Vlaanderen.

RDS is een afkorting voor Radio Data System. Dat systeem zorgt er onder meer voor dat een uitzending onderbroken wordt voor verkeersinformatie, dat de titels van de liedjes verschijnen op het display van je radio en dat je onderweg altijd de beste ontvangst hebt. Wanneer je vroeger bijvoorbeeld van De Panne naar Zaventem reed, moest je voortdurend je radio verzetten om pakweg Radio 1 goed te kunnen ontvangen. Bij Radio 2 ligt dat iets complexer. De verschillende antennes die verspreid staan in Vlaanderen, sturen niet altijd hetzelfde signaal. Want tijdens de regionale uitzendingen stuurt elke antenne een specifieke regio door.

Antennes Oost en West naast elkaar

In West- en Oost-Vlaanderen is er nog een bijkomend probleem. De antennes voor beide provincies staan op een paar meter van elkaar in Egem. Daardoor is de kans groter dat je RDS overschakelt van Radio 2 West-Vlaanderen, op 100.1 Mhz, naar Radio 2 Oost-Vlaanderen, op 98.6 Mhz, wanneer het signaal daar net iets beter is.

En dan nu de oplossing

De oplossing is een beetje anders voor elke autoradio. Misschien wordt het even zoeken, maar het principe is altijd hetzelfde. In het menu van je radio zou je de instellingen moeten kunnen terugvinden voor RDS. En dan heb je twee mogelijkheden. Je kan RDS uitschakelen, maar dat is misschien wel radicaal, want dan mis je bijvoorbeeld ook de verkeersinformatie. Beter nog is om de instelling "reg on" of "regionaal aan" te zoeken en die in te schakelen. Je autoradio volgt dan zo lang als mogelijk het signaal van één specifieke antenne. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!