
de inspecteur
Helpdesk: Diacetyl in popcorn, lekker maar ongezond
di 20 aug. - 6:35

Luisteraar Fré houdt van popcorn en maakt dat geregeld ’s avonds klaar in de microgolfoven. Lekker bij een filmpje, zegt hij. Maar hij maakt zich zorgen, want er waren berichten in de pers dat een Amerikaan een schadevergoeding had gekregen omdat hij een longziekte had opgedaan door veel popcorn te bereiden. Kan Fré ook ziek worden van zijn popcorn?

Niet meteen, zegt toxicoloog Jan Tytgat van de Universiteit van Leuven. Maar popcorn maken is inderdaad niet zo gezond, want bij het opwarmen komt diacetyl vrij. Dat is een stof die voorkomt in de natuur, bij fermentatie, als je gist toevoegt aan suiker. Maar in de voedingsindustrie wordt diacetyl ook gebruikt als additief om de voeding wat sterker te doen smaken.
Diacetyl kan in boter zitten, in alcoholische dranken als bijvoorbeeld bier, in chocolade en in popcorn.
Het is een toegelaten smaakstof in Europa. Acht jaar geleden zeiden wetenschappers dat er geen veiligheidsrisico’s waren als diacetyl werd toegevoegd aan margarine.
Intussen zijn er studies die erop wijzen dat diacetyl niet zo veilig is. Vooral niet in bereidingen waar een temperatuursverhoging aan te pas komt. Dan komen dampen vrij die we inademen en die bronchiolitis kunnen veroorzaken, een ziekte van de longblaasjes. Arbeiders in popcornfabrieken zijn vatbaar voor die ziekte.
Bovendien zijn er ook recente studies die erop wijzen dat de stof als ze in de longen zit, ons DNA zou aantasten en dan spreken we van een kankerverwekkend effect.
Frederik maakte zich dus terecht zorgen over zijn popcorn. Niet dat je er meteen ziek van zal worden, maar professor Tytgat waarschuwt toch dat hoe meer je kan vermijden dat je die warme geurende dampen inademt, hoe beter.
En hij pleit er ook voor dat fabrikanten de smaakstof gewoon zouden weglaten uit de voeding. En ja: onze chocola, popcorn, of bier smaakt dan misschien iets fletser; het zal wel een stuk gezonder zijn.