
de inspecteur
Helpdesk: Helpdesk: (Her)trouwen of samenwonen en vruchtgebruik
ma 12 nov. - 7:45

Danielle uit Brugge woont al 5 jaar feitelijk samen en zowel zij als haar vriend hebben volwassen kinderen uit een eerste huwelijk. Ze wonen samen in haar huis en ze denken aan trouwen.

Maar als ze trouwen, en zij zou overlijden, dan zou haar vriend het vruchtgebruik krijgen van haar huis en dat betekent dat haar eigen kinderen op dat deel van hun erfenis moeten wachten. Dat zou oneerlijk zijn, vindt ze.
Anderzijds wil ze ook niet dat haar kinderen hun stiefvader na haar overlijden uit het huis zouden zetten.
Dus is de vraag van Danielle: kunnen ze trouwen met een huwelijkscontract waarin haar man zou afzien van het vruchtgebruik? Als tegenprestatie zou zij een testament opmaken waarin staat dat hij er nog een aantal jaar kan blijven wonen.
Vruchtgebruik en trouwen:
Als je trouwt zonder huwelijkscontract, dan heeft de langst levende echtgenoot het vruchtgebruik van de nalatenschap. Dus als Danielle hertrouwt, dan moeten haar kinderen inderdaad wachten op hun erfenis totdat hun stiefouder overleden is.
Maar als er kinderen zijn uit een vorige relatie, dan voorziet de wet dat je voor de roerende goederen in een huwelijkscontract kan afwijken van dat vruchtgebruik voor de langst levende. Ze kunnen vrij kiezen wie er verzaakt aan het vruchtgebruik, allebei of 1 van de twee.
Er is wel 1 uitzondering zegt notaris Marc Sobrie, en dat is de gezinswoning: je kan net verzaken aan het vruchtgebruik van de gezinswoning, noch bij huwelijkscontract, noch bij testament zoals Danielle suggereerde.
Dus, voor Danielle is hertrouwen geen oplossing want haar probleem ging juist over de gezinswoning.
Vruchtgebruik en wettelijk samenwonen
Bij wettelijk samenwonen is er ook vruchtgebruik in het voordeel van de langst levende. Maar dat vruchtgebruik slaat dan enkel op de gezinswoning en de daarin aanwezige inboedel. Bovendien kan het door een testament worden beperkt in de tijd of zelfs helemaal worden afgenomen.
Dus Danielle kan wettelijk samenwonen en een testament maken. En haar wettelijk samenwonende man kan dat ook.