
de inspecteur
Helpdesk: hoe verloopt de afhandeling van een erfenis?
vr 15 feb. - 7:45

De helpdesk kreeg verschillende vragen over de afhandeling van een erfenis :
Lisette wil weten of het normaal is dat een notaris er 2 jaar over doet om een erfenis te verdelen. Ze heeft zo haar twijfels over het werk van die notaris.
Bij Erik moet een erfenis verdeeld worden over 6 erfgenamen, maar één ervan heeft schulden zodat de erfenis geblokkeerd is.
Patricia heeft een vereniging die aan ontwikkelingshulp doet en die vereniging is vermeld in een testament. Maar daar hebben ze na 1 jaar ook nog niets van de erfenis gezien.
Waarom duurt dat allemaal zo lang?

In Vlaanderen moet de aangifte van nalatenschap ingediend zijn binnen de 4 maanden na een overlijden. De successierechten moeten dan betaald zijn binnen de 6 maanden na het overlijden.
Dikwijls is er vertraging in de afhandeling om heel veel verschillende redenen. Notaris Marc Sobrie somt de meest voorkomende op:
- een van de erfgenamen is vertrokken naar het buitenland en liet geen adres achter
- een van de erfgenamen is ondertussen zelf overleden, waardoor eerst diens nalatenschap moet worden afgewikkeld
- een van de erfgenamen heeft meer schulden dan hij uit de nalatenschap kan ontvangen
- een van de erfgenamen is onder voorlopig bewind
- de ontvanger van de registratierechten betwist de aangifte van nalatenschap
- de meest voorkomende reden voor vertraging ligt bij de erfgenamen zelf die niet met elkaar overeen komen
Taken notaris
Een aangifte van nalatenschap is een overzicht van alle bezittingen en ook van alle schulden die de overledene heeft. Op basis daarvan worden de successierechten berekend.
Je kan zelf op het registratiekantoor van de successierechten een formulier afhalen voor een aangifte van nalatenschap. Of je vindt dat ook op het internet.
Maar je kan het ook in handen geven van een notaris. Die doet het volgende:
- een opzoeking op het CRT, het centraal register van testamenten, om te zien of er al dan niet een testament is, of een huwelijkscontract in voordeel van de langstlevende.
- het aanschrijven van de belastingskantoren, BTW en sociale zekerheid, om te controleren of de overledene of zijn erfgenamen geen schulden hebben bij die diensten.
- een attest van erfopvolging opmaken. Dat kan alleen als er geen schulden zijn bij de belastingen, de BTW en sociale zekerheid. Het attest van erfopvolging dient om de rekeningen die geblokkeerd zijn weer vrij te maken.
Kosten notaris
Het notariaat is een vrij beroep, dat wil zeggen dat notarissen zelf hun prijs kunnen kiezen. Er mogen geen prijsafspraken gemaakt worden, dus het ereloon kan verschillen van notaris tot notaris. Bepaalde zaken zoals de opzoeking in het CRT en het opmaken van de erfrechtverklaring zijn min of meer vaste kosten. Maar de werkuren en de grootte van de nalatenschap speelt ook een rol.
Ben je niet tevreden over het werk van een notaris dan kan je terecht bij de provinciale Kamer der Notarissen en bij de Benoemingscommissie. Elke zaak daar wordt heel streng onderzocht zegt notaris Marc Sobrie.
Aanvraagformulier aangifte van nalatenschap
Bent u niet tevreden van de notaris?