
de inspecteur
Helpdesk: huurwaarborg kot niet teruggekregen
ma 3 dec. - 7:45

De zoon van Nicole Jacobs heeft 4 maanden op kot gezeten in Gent, maar dan de studie opgegeven. Nicole moest de huur voor het kot betalen tot het einde van het jaarcontract. Maar de huurwaarborg krijgt ze niet terug, hoewel er geen schade is. Maar de kotbaas doet alsof zijn neus bloedt. Nicole weet van andere studenten dat het bij hen ook zo is gelopen. Wat kan ze doen om de waarborg terug te krijgen?

Iedere huurder moet huurwaarborg betalen. Het bedrag dient om de verhuurder te beschermen als de huurder zijn verplichtingen niet zou nakomen. Als er bijvoorbeeld schade is aan de woning of het appartement of het kot in dit geval.
Als huurder krijg je die waarborg op het einde van het contract terug. Maar wel op voorwaarde dat je de woning teruggeeft in dezelfde staat als bij het begin van de huur, ook op voorwaarde dat de huur en de kosten altijd netjes betaald zijn en dat je alle verplichtingen vervuld hebt.
Plaatsbeschrijving
Dat alles wel of niet betaald is, valt makkelijk te bewijzen, maar de staat van de woning op het einde van de huur vergelijken met de staat van het begin van de huur, dat loopt niet altijd van een leien dakje.
Een plaatsbeschrijving kan daar bij helpen, zegt Ivo Mechels, woordvoerder van Test Aankoop. Als je samen met de verhuurder bij het begin van het contract een staat van de woning opmaakt, en je doet dat ook bij het einde van het contract, dan kan je die twee vergelijken en de afrekening maken.
Geen plaatsbeschrijving
Hier is geen sprake van een plaatsbeschrijving. Het is het woord van de huurder tegen dat van de kotbaas. Maar, zegt Ivo Mechels, als er geen plaatsbeschrijving is, dan geldt het vermoeden dat het gehuurde goed in dezelfde staat wordt teruggegeven. De verhuurder moet bewijzen dat er schade is toegebracht en dat is moeilijk.
In dit geval reageert de verhuurder niet. Nicole heeft al aangetekende brieven gestuurd en hem aangemaand om de formaliteiten na te leven. Maar omdat hij niet reageert zal ze misschien toch langs de vrederechter moeten passeren. Om bijvoorbeeld een verzoekschrift in te dienen. Je kan zo’n verzoekschrift (een formulier) ook halen op de griffie van het vredegerecht.
Helpt dat ook niet, dan kan er een dagvaarding komen. Een dagvaarding is duurder, want er komt een deurwaarder aan te pas. En dan kan je een beroep doen op een advocaat, maar dan moet het sop de kool wel waard zijn.
Een verzoening kan ook, maar brengt weinig zoden aan de dijk als niet op de uitnodiging wordt ingegaan.
Tip
Ivo geeft wel een tip: als er ook andere huurders van het kot zijn die hetzelfde hebben meegemaakt, dan kunnen ze zich verenigen en gezamenlijk een advocaat betalen om de kosten te drukken. Met meerdere slachtoffers kunnen ze bij de vrederechter ook meer gewicht in de schaal leggen.