
de inspecteur
Helpdesk: rechten en plichten van een feitelijke vereniging
vr 1 feb. - 9:01

Lucien zou een feitelijke vereniging willen oprichten en heeft daar drie vragen over: Mogen familieleden lid zijn van de vereniging, wat voor boekhouding is nodig en mag je geld uit de kas nemen om de prestaties van de leden te vergoeden?

Financieel journaliste Frida Deceunynck legt uit dat een feitelijke vereniging juridisch gezien eigenlijk niet bestaat. Bijgevolg zijn er ook geen regels en wetten over.
Een feitelijke vereniging is gewoon een groepje van mensen dat samen iets wil organiseren of een doel wil nastreven. De leden mogen dus ook familieleden zijn, of vrienden, collega’s, … .
Omdat zo’n vereniging juridisch gezien niet bestaat , moet je in principe niets op papier zetten. Maar, Frida Deceunynck raadt aan om dat toch te doen, je kan er misverstanden mee vermijden.
Deze minimale afspraken zet je best op papier:
- doel van de vereniging : bijvoorbeeld buurtwinkelen bevorderen, straatbarbecue organiseren, …
- wie zijn de leden, voorzitter, penningmeester,…
- hoe werkt de vereniging: personen of meerderheden die beslissingen kunnen nemen, wie heeft handtekeningbevoegdheid, enz…
Boekhouding
Lucien vroeg zich af hoe hij de boekhouding moest aanpakken. Een boekhouding is niet verplicht maar wel aan te raden. Dat mag heel eenvoudig zijn met een kasboek dat een kolom heeft voor inkomsten, uitgaven, rest. Die bedragen moeten overeenkomen met de bewegingen op de zichtrekening.
Vergoeding leden vereniging
Lucien vroeg zich af of de leden van de vereniging zichzelf een loon mogen uitbetalen met geld uit de kas. Daarover is financieel journaliste Frida Deceunynck duidelijk: neen, het mag niet.
“Een feitelijke vereniging heeft een belangeloos doel. Als men aan de leden een deel van de opbrengsten of de winst gaat uitkeren dan zit men in het kader van een commerciële vennootschap. Als dat gebeurt kan elke belanghebbende vragen om de feitelijke vereniging om te vormen in een vennootschap. Dat gebeurt ook wel eens. Bijvoorbeeld als een leverancier te lang op zijn geld moet wachten. Of bij ruzie onder de leden. “
De enige vergoeding die de leden mogen ontvangen is een vrijwilligersvergoeding. De bedragen zijn wettelijk begrensd:
- max. 32,71 euro per dag
- max. 1.308,38 euro per jaar
- max. € 0,3456 / km voor de periode 01/07/12 - 30/06/13 (met de wagen)
- max. € 0,20 / km (met de fiets)
Zolang deze grenzen per vrijwilliger niet overschreden worden, moet er geen belasting en RSZ betaald worden.
Wil je alles weten over het oprichten van een feitelijke vereniging of van een vzw, dan kan je eens kijken op www.vereniginginfo.be
Verenigingen die zich op deze website registreren hebben ook recht op beperkte bijstand.