Het recept van de moeder van Linda Christiaens: 'plat special'
ma 18 mrt. - 9:50

De moeder van Linda Christiaens uit Sint-Martens-Bodegem kookte vroeger op trouwfeesten en communies. Ze is nu overleden, maar af en toe spreken de mensen Linda nog aan over hun trouwfeest en de 'plat special'.
Die schotel werd ook een topper op de eetfestijnen van de plaatselijke chiro en andere verenigingen waar ze vrijwillig ging koken.
Het recept voor 'plat special'
Nodig:
- 1 ossetong
- 500g paddetoelen
- 500 gr gehakt
- goeie scheut madeirawijn
- bouillon van rundsbouillonblokje
- handvol soepgroenten
- bloem
- boter
- blikje tomatenpuree
- peper en zout
Bereiding:
- Maak de ossetong gaar in een bouillon van rundsblokje en handvol soepgroenten (de tong moet onderstaan in de bouillion). De tong is gaar als het vel gemakkelijk loskomt.
- Maak met de bouillon waar de tong in klaargemaakt is een roux met boter en bloem, en voeg tomatenpuree en madeira toe
- Stoof de champignons en voeg ze toe aan de saus
- Rol het gehakt in kleine balletjes en kook ze gaar in wat bouillon, voeg ze ook toe aan de saus
- Als de tong wat afgekoelt is, haal je het er af en snij je het in sneden. Deze snij je dan in kleine blokjes en voeg je eveneens aan de saus toe
- Op smaak brengen met peper en zout.
- Presenteer het geheel in kleine kommetjes per persoon of op een grote schotel. Versier met wat gehakte peterselie
Tip: is heel lekker met kroketjes of puree