
de madammen
Het recept van ons moeder: gemarineerd konijn van Frans Cuypers
ma 29 apr. - 8:58

Onlangs ontvingen we de eindredactrice van de nieuwe uitgave van ‘Ons Kookboek’ en dat heeft veel mensen geïnspireerd om ons hun verhalen door te sturen over dat fameuze kookboek.
Frans Cuypers uit Holsbeek bijvoorbeeld. Hij vond in een schuif een oude uitgave van ‘Ons Kookboek’ uit 1963. Het boekje was van zijn schoonmoeder en die heeft het intensief gebruikt, want de bladzijden hangen nauwelijks nog aan elkaar en het zit bomvol handgeschreven receptjes.
En één van die receptjes is haar alombekend gemarineerd konijn...
GERMARINEERD KONIJN
INGRDIENTEN
konijn ± 1,5 kg
2 stukken spek in blokjes gesneden
2 à 3 eetlepels rode bessen gelei
3 eetlepels suiker
boter
bloem
cayennepeper & zout
Voor de marinade
- 250 milliliter water
- 250 milliliter azijn
- 250 milliliter rode wijnazijn
- 3 ajuinen gesneden in ringen
- 3 à 4 kruidnagels
- 3 à 4 takjes laurier
BEREIDING
- konijn in stukken gesneden marineren: 1 nacht in de samengestelde marinade;
- stukken konijn laten uitdruipen en afdrogen: daarna inbloemen;
- spek bruin braden in de boter;
- stukken konijn aanbraden in dezelfde pan, kruiden met zout en cayennepeper;
- de ajuinringen en de kruiden uit de marinade zeven;
- 20 minuten laten stoven samen met de uitgezeefde ajuin en de kruiden uit de marinade;
- 2 eetlepels rode bessen gelei en 3 eetlepels suiker en 1 tas marinade (±
- 150 ml) toevoegen;
- nog een ½ uur laten verder stoven en dan opdienen met pruimen.