
de madammen
Hoe houd ik een gezond financieel evenwicht in onze relatie?
do 20 dec. - 11:00

Daphne uit 's Gravenwezel is 23 en al 6 jaar samen met haar vriend en sinds 2 jaar wonen ze ook samen één appartement. Ze maken de laatste tijd vaak ruzie over geld...
"Het zit namelijk zo: mijn vriend verdient heel wat meer dan ik. Maandelijks storten we een vast bedrag op onze gemeenschappelijke rekening om de vaste kosten te betalen. Ik hou dan maandelijks nog een beetje geld over, maar mijn vriend veel meer dan ik."
"Het gevolg is dat ik echt op mijn geld let en echt spaar om me eens mee te verwennen, met een nieuw kleedje of zo, terwijl hij daar niet naar moet opletten. Eigenlijk vind ik dat oneerlijk: die vaste kosten moeten we anders verdelen, maar daar gaat hij dan weer niet mee akkoord."
Danny Verstraeten is psychologe en relatietherapeute en komt deze kwestie natuurlijk maar al te veel tegen.
Wat kan je Daphne en Anthony aanraden?
Ze moeten samen eerst nagaan hoe ze elk dit probleem aanvoelen. Daphne voelt het aan als onrechtvaardig, maar we kennen de beweegredenen van de jongen niet. Ze moeten er dus eens serieus over praten, met argumenten. Het is geen geldprobleem, maar eerder een communicatieprobleem.
Als je dat doet, probeer dan eens in elkaars standpunt te komen. Dat zijn eigenlijk algemene regels in verband met communicatie over conflicten. Of het onderwerp van discussie nu geld is of iets anders, dat is hetzelfde. Spreek je tegen elkaar uit over hoe je je voelt, luister dan naar de ander en zoek een compromis.
De twee moeten samen een compromis sluiten. En lukt dat niet met zijn tweetjes, dan kan je daarbij hulp zoeken.
Is geld vaak een probleem bij koppels?
Mensen krijgen door geld vaak het gevoel van mee te tellen of niet. Geld is symbolisch heel belangrijk. En net daarom moet je jezelf er niet bij neerleggen en desnoods met hulp zoeken als jullie er niet uitkomen, want anders vormt die gelddiscussie een emotionele hypotheek op de toekomst.
Geld is van oudsher een probleem in gezinnen en relaties. We geven dat wel niet graag toe. Er zit vaak ook een hele geschiedenis achter. Vaak heeft het ook te maken met loyaliteit naar familie toe. Men wil niet delen in de familieschat. En niet alleen binnen relaties, maar ook binnen families zijn er vaak kwesties die met geld te maken hebben.
Je moet weten dat families vroeger economische eenheden waren. Dat was vaak belangrijker dan de emoties binnen een relatie. Men deed aan huwelijkspolitiek. Door te huwen verzekerden families hun toekomst en de verderzetting van de familieschat. En dat zit er nog steeds ingebakken.
Ook binnen man-vrouwrelaties is er een hele geschiedenis binnen het financiële.
Vroeger was de man de kostwinner en was de vrouw financieel afhankelijk. Nu zijn vrouwen losgekomen en veel zelfstandiger geworden. Maar daarom nog niet gelijk.
Er blijft nog altijd een tweestrijd bestaan. Vrouwen willen zelfstandig zijn, maar als financieel het verschil te groot is, dan wil men nog steeds de bescherming van het samen zijn en het delen van bezit. We willen gelijk genieten van onze inspanningen samen.
Vaak gebeurt er ook veel nadat vrouwen kinderen krijgen. Dan verandert er veel voor hen, zoals stoppen met (buitenshuis) werken of minder (buitenshuis) gaan werken. Ze draagt dan ook op een andere manier haar steentje bij aan het gezin. Maar de inzet blijft even groot. En ook dat kan voor een conflict zorgen. De vrouw brengt dat geen inkomsten binnen, maar ze draagt wel zorg voor het gezin. Zij investeert in het gezin en dat kan evengoed als ‘werken’ gezien worden.
Wederzijds respect is daarbij heel belangrijk.
Wat voorziet de wet?
De wet maakt dit allemaal heel eenvoudig. Als je trouwt binnen het wettelijk stelsel dan gaat al wat men samen wint van de twee partners zijn. Voor de wetgever is dat één pot. En dat is een mooie oplossing.
Maar als koppels niet trouwen, dan moeten ze het zelf uitzoeken, dan is er geen wetgeving rond. Dan krijg je ook gemakkelijker conflicten. Binnen een huwelijk kan je steeds wijzen naar dat wettelijk kader. Als je niet huwt, kan je alles samen gooien, maar je kan ook een pakket op maat maken. En net dan is een goede communicatie heel belangrijk.
Wij zijn geneigd te zeggen dat Daphne gelijk heeft. Dat zij iets minder zou moeten afgeven dan Anthony. Maar zijn er argumenten die het tegenovergestelde wettigen?
Wel, Anthony zal vast denken dat hij een goede reden heeft. En dat moet uitgesproken worden. Je moet er open over praten. Meestal zijn die geldproblemen echt dingen waar niet over te discussiëren valt. Degene met de macht van het geld staat psychologisch een stapje voor. Hij kan kiezen waaraan het geld te besteden.
Maar je leeft wel samen. Als koppel zou je moeten investeren in het samenzijn. Je moet achter dat samenzijn staan. Maar als één van de twee partners nog twijfelt, denkt dat de relatie nog kan stoppen, dan is het een logische gedachtegang om je bezit te beschermen. Misschien zit dat erachter bij de jongen. Misschien voelt hij onzekerheid in de relatie.