de inspecteur
Hoe lang blijft preparé vers?
ma 31 okt. - 0:46
Er is een groot verschil in de houdbaarheid van americain preparé. En dat ligt niet aan het recept...
De ene americain preparé is de andere niet. De preparé van de keurslager blijft maar één dag vers, de preparé uit de supermarkt blijft tot negen dagen goed!
Industriële bereiding
De houdbaarheid van een potje preparé is afhankelijk van de bereidingswijze. Het recept van preparé is nagenoeg altijd hetzelfde, zowel bij de slager als bij de supermarkt zitten er dezelfde ingrediënten in.
Preparé uit de supermarkt die lang vers blijft, wordt in hyper steriele omstandigheden bereid. De volledige productieketen is gekoeld en de preparé wordt meteen na de bereiding luchtdicht verpakt. Aangezien lucht hierdoor amper de kans heeft om in contact te komen met het vlees, blijft het veel langer vers.
Zuren tot in de kern
Je kan vlees ook langer bewaren door een aantal bewaringstechnieken toe te passen. Denk maar aan het zouten van ham, het roken zalm of het fermenteren van salami.
Ook bij de bereiding van preparé komt er zo'n trucje aan te pas: het vlees wordt gezuurd tot in kern. Dat mag je letterlijk nemen: het verse rundvlees wordt heel fijn gemalen zodat de zure saus tot diep in de kern van het vlees kan doordringen. De techniek wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om augurken langer te bewaren.
Zuren is geen gevaarlijk chemisch proces. Je kan dus zonder zorgen broodjes Preparé blijven eten. Smakelijk!