
de madammen
Hoe leer ik mijn kind dat ruziënde ouders niet een scheiding betekent?
ma 21 mei - 8:00
"Soms hebben mijn man en ik ruzie", schrijft Jessie uit Asse. "We maken het achteraf wel goed, maar laatst hadden we een discussie aan tafel en mijn zoontje zat erbij. Op het moment zelf was hij heel

"Soms hebben mijn man en ik ruzie", schrijft Jessie uit Asse. "We maken het achteraf wel goed, maar laatst hadden we een discussie aan tafel en mijn zoontje zat erbij. Op het moment zelf was hij heel stil, maar de dag erna kwam hij bang vragen of wij van elkaar gingen scheiden en of mama en papa elkaar nog wel graag zien."
De Madamme hebben Hilde Haerden van de opvoedingswinkel in Genk gebeld voor haar kijk op de zaak.
Mag een kind zijn ouders zien ruziën?
Zeker en vast! Waar mensen samen zijn, daar wordt er “gemensd”, en ruzie maken hoort daarbij! Ruziemaken valt niet te voorkomen: het is menselijk, in alle gezinnen komt er wel eens ruzie voor.
Ruzie heeft daarbij ook een pedagogische waarde, als het op een goede manier wordt aangepakt! Het gezin vormt een stuk van de samenleving en in deze samenleving moet je leren omgaan met conflicten. Als je de ruzie op een constructieve manier beëindigt, kunnen de kinderen er iets van leren.
Moet je je inhouden wanneer je kinderen in de buurt zijn?
Je moet je uiteraard inhouden! Want ouders blijven ouders, ze blijven altijd het voorbeeld van hun kinderen. Als ouder heb je een opvoedkundige taak, en moet je ook voorbeeldgedrag stellen.
Het is zeker niet evident om bij ruzie de controle te behouden, want het gaat over conflicten en emoties, en dat heb je niet altijd onder controle. Maar als je je aan de spelregels van het conflict houdt, moet dat wel lukken.
Aan een conflict zijn 3 faire spelregels verbonden. Men spreekt dan van een correcte ruzie.
- Speel het conflict niet op de persoon zelf, maar op het gedrag van de persoon. Je kan ruzie maken met iemand, maar die persoon toch nog graag zien…. Dat moeten kinderen leren ook naar hun vriendjes toe.
- Blijf bij de aanleiding van de ruzie, focus daarop. Ga niet verder met : “het is altijd zo bij u…” Blijf bij dat ene punt dat nu de ruzie heeft veroorzaakt.
- Heel belangrijk! Een ruzie heeft een constructief einde! Na een meningsverschil tussen twee mensen moet er een einde zijn. Liefst een positief einde, maar je moet realistisch blijven. Een positief einde kan niet altijd, maar dan kan je zeggen. "Jij hebt jouw mening en ik die van mij." Als je dit duidelijk maakt aan je kinderen dat er aan een ruzie een constructief gevolg is, weten ze dat het einde niet negatief hoeft te zijn.
Kinderen denken vaak wanneer ouders ruziën dat het hun schuld is… Hoe komt dat en wat kan je daartegen doen?
Als je kinderen niet gaat betrekken in de ruzie gaan kinderen veel minder het idee hebben, dat het hun schuld is. Maar geef ze ook uitleg: “mama en papa hebben een meningsverschil…. En probeer de drie regels van een correcte ruzie toe te passen.
Als kinderen dingen niet begrijpen gaan ze er zelf betekenis aan geven. Zeker bij ruzies over de opvoeding of over de kinderen zelf, die mag je niet voeren in bijzijn van de kinderen.
Hoe vertel je het best aan je kind dat het niet bang hoeft te zijn als de ouders ruziën en dat het niet onmiddellijk betekent dat ze gaan scheiden?
Verplaats het naar de leefwereld van de kinderen. “Kijk, mama en papa zijn twee verschillende mensen. We hebben verschillende ideeën. Net zoals jij en je zus. Jij vindt het leuk om met auto's te spelen, jouw zus speelt liever met poppen. Jij vindt de kleur rood mooi, jouw zus haar lievelingskleur is groen."
Je kan dus verschillende ideeën hebben en elkaar toch nog leuk vinden. "We hebben verschillende meningen" kan via een positieve babbel geuit worden, met een discussie en zelf ook via een conflict. Dit moet je kunnen vertellen aan je kinderen.
Wat mag je vooral niet doen als ouder wanneer je ruziemaakt voor de ogen van je kinderen?
4 dingen mag je echt niet doen als ouder:
- Ruzie maken over onderwerpen zoals dagdagelijkse meningsverschillen voor de ogen van de kinderen zijn zeer okee! Maar je mag niet in het bijzijn van de kinderen ruzie maken over de kinderen zelf (karakter, schoolresultaten,…) en over de opvoeding!
- Maak geen ruzie over intimiteit. Discussieer niet over jullie seksleven in het bijzijn van de kinderen. Heb het ook nooit over dingen waar je je aan stoort in je relatie.
- Je mag nooit de controle verliezen! Geen agressie tonen, noch psychische, verbale of fysieke agressie!
- Vooral de kinderen niet betrekken in de ruzie. Vermijd partijdigheid, zeg niet: “uw papa weet het weer beter hoor" of "met uw mama, daar valt niet mee te praten…”
Dus af en toe een conflict heeft een pedagogische waarde voor de kinderen. In het leven zijn er nu eenmaal mindere dingen, dat hoort gewoon bij het leven. Een ouder die af en toe ruzie maakt maar het daarna goed oplost op een constructieve manier, dat is een goed voorbeeld!