
de madammen
Hoe moet ik abrikozen inleggen?
vr 25 mei - 10:00
Martine uit Wondelgem vraagt: "Graag had ik vernomen hoe ik abrikozen moet inleggen zodat ik ze ook in de winter kan gebruiken in bepaalde gerechten..."

Martine uit Wondelgem vraagt: "Graag had ik vernomen hoe ik abrikozen moet inleggen zodat ik ze ook in de winter kan gebruiken in bepaalde gerechten..."
Wouter Keersmaekers is chef in De Schone van Boskoop in Boechout
Zijn er op dit moment in het jaar eigenlijk al abrikozen op de markt?
De eerste Spaanse zijn inderdaad al op de markt! Voor de echt goede abrikozen van hier is het nog een maand wachten.
Hoe kan je een teveel aan verse abrikozen het best bewaren voor later?
Er zijn verschillende methodes die je kan gebruiken.
Je kan bv. je abrikozen koken met suikersiroop met wijn en vanille. Je doet ze dan kokend in glazen bokalen. Dat is een vorm van steriliseren.
Je kan ze ook echt steriliseren.
Daarvoor maak je eerst alles klaar en je stopt het in een glazen bokaal met deksel. In die dichte bokaal laat je het dan koken in een steriliseerpot. Zo werd er vroeger gesteriliseerd.
Kan je ze ook op alcohol inleggen?
Dat kan zeker, maar dan mag je ze niet meer laten koken uiteraard. De bewaring komt dan door de alcohol.
Je kan ze bv. inleggen in rode wijn waaraan je suiker en kaneel hebt toegevoegd. Ook hier zijn natuurlijk verschillende manieren mogelijk.
Als je aan de alcohol suiker toevoegt worden de vruchten niet te sterk van smaak. De suiker maakt ze lekkerder. Als je conserveert met rode wijn kan je dat bv. serveren in het wildseizoen. Dat past er lekker bij.
Confituur maken is ook een manier om te conserveren?
Inderdaad. Invriezen kan je ook trouwens. Dan kan je later verse confituur maken.