
de inspecteur
Hoe vermijd je een miskoop?
ma 12 okt. - 6:28
Ooit al spijt gehad van een aankoop? Waarschijnlijk wel. Maar waarom doen we miskopen?

Weinig mensen denken rationeel na tijdens het winkelen. We laten ons dus vooral leiden door emoties en gevoelens. Zeker als je weet dat een winkel barst van de verborgen verleiders. Daardoor maken we meer kans op een miskoop.
Wees je bewust van die verleiders en koop bewust
- Promoties: het is niet omdat je korting krijgt, dat je het product nodig hebt. Denk ook na over afgeprijsde artikelen
- De sfeer in de winkel: kleur, licht en zelfs geur bepalen je koopgedrag. Sommige winkels verspreiden bewust de geur van koekjes want die zet aan tot kopen. Bijvoorbeeld in een kledingzaak.
- Elke mening telt! Je laat je leiden door de mening van het winkelpersoneel of die van familie of vrienden
- Neem je tijd: winkelen als je gehaast bent, is een slecht idee. Zeker als je dan ook nog eens kinderen bij hebt. Je denkt niet na en je zal je sneller laten overhalen.
- De kooproes: soms willen we onszelf belonen en laten we ons doen.

Koopgedrag man – vrouw
Het is de evolutie meneer! Vrouwen zijn van nature emotioneler en zorgend, ze kopen daarom ook graag dingen voor partner en kinderen. Over het algemeen winkelen vrouwen ook liever en kopen ze ook meer. Je mag er dus van uitgaan dat zij meer miskopen doen dan mannen.
Maar dat wil niet zeggen dat mannen veilig zijn voor een miskoop. Zeker niet als het gaat over gadgets en elektronica die ze graag willen hebben. Het overkomt hen misschien minder vaak maar miskopen in die sector zijn vaak duur!
Tips om minder miskopen te doen
- Ga winkelen op hoge hakken: wetenschappelijke studies tonen aan dat vrouwen minder miskopen doen als ze op hoge hakken winkelen. Ze moeten evenwichtig balanceren op de hakken en denken dan ook evenwichtiger na. Yoga voor het shoppen zou hetzelfde effect hebben.
- Ga mindful shoppen: denk na over je aankoop, sta er kritisch tegenover en zie ook de nadelen ervan, beslis niet te snel
- Ruilen? Check altijd of je nog mag ruilen. Met kleding kan dat vaak en bij een online-aankoop of deur-aan-deur verkoop heb je wettelijk 2 weken bedenktijd