
de madammen
Hoe was ik mijn auto in de winter?
do 28 feb. - 9:30

Els uit Tienen mailt: "Het koude winterweer zorgt voor heel wat ellende, en ook de auto ziet af. Zoutresten en andere vuiligheden hechten zich vast op de wagen. Is er een manier om mijn nieuwe auto te beschermen tegen deze zoutlaag?"
Gert Michiels van Protech Turnhout kwam een en ander uitleggen in de studio.
Is er een manier om je nieuwe auto te beschermen tegen deze zoutlaag?
Je beschermt je auto het makkelijkst met een lakbescherming. Dit wordt vaak al aangebracht op je auto als je hem koopt.
Veel lakbeschermingsproducten bestaan uit wax of teflon. Deze producten voorkomen de aanhechting van zout op je auto.
Hoe minder aanhechting op je wagen, hoe gemakkelijker je het zout kan weg doen.
Zijn nieuwe auto’s vandaag de dag niet voldoende beschermd?
De auto wordt onderaan beschermd door een coating. Dat is een dikke laag die ervoor zorg dat je niet zo snel roestvorming zal hebben.
Toch zijn er nog belangrijke onderdelen die bestaan uit bijvoorbeeld metaal of aluminium. Deze materialen zijn sneller onderhevig aan oxidatie.
Waarom is zout zo slecht voor je wagen?
Zout is slecht voor de lak op je auto, maar nog slechter voor de auto onderaan. Vaak worden auto’s onderaan afgewerkt met chroom, wat in aanraking met zout zorgt voor oxidatievorming.
Onderaan bevinden zich namelijk onderdelen, zoals de uitlaat, en deze kunnen aangetast worden door het zout. Dit betekent dat je auto zal beginnen roesten (= ijzer reageert met zuurstof in aanwezigheid van water).
De mensen zelf zien dat niet, want het ontstaat natuurlijk als eerste onderaan de auto. Het is heel belangrijk om je auto een grondige wasbeurt te geven na de winterperiode.
Is het haalbaar om zelf je auto zo goed mogelijk te wassen en het zout te verwijderen?
Er zijn middelen om je auto zelf grondig te wassen na de winter. Vaak geven mensen de voorkeur aan zelf wassen in plaats van naar de carwash te gaan.
Gebruik het tuinbesproeingsysteem om de onderkant van je auto af te spoelen. De meeste mensen hebben wel zo’n systeem in hun tuin staan. Hiermee kan je het zout doen oplossen.
Kunnen de zoutresten ook verwijderd worden in de carwash?
Dit is de gemakkelijkste methode. De meeste wasstraten zijn erop voorzien om een goede bodemwassing te doen. Er wordt dan water in combinatie met schoonmaakproduct onderaan tegen je auto gespoten. Vaak is het onmogelijk voor de mensen thuis om dit te doen.
Ook op de autoruit komt zout terecht, dit kan je zicht belemmeren.
Dit hangt volledig af van de producten die in de ruitenvloeistof zitten. Meestal, in de winter, wordt er een beetje alcohol aan toegevoegd om de ruiten extra schoon te houden in de winter.
Je kan je ruiten ook behandelen met een glascoating. Deze is te verkrijgen in de vakhandel. De glascoating zorgt voor veel minder aanhechting (net zoals de wax in de lakbescherming).
Maar de witte strepen kan je niet uitsluiten: deze ontstaan door het opspattende water dat terecht komt op je ruit, door de warmte in de auto en de koude buiten droogt het water heel snel uit.
Hoe pakken jullie het wassen van de auto professioneel aan: tips voor de luisteraar?
Een goede wasbeurt begint met een goede voorbereiding. Als je een hogedrukreiniger bij je thuis hebt, kan je al meteen aan de slag.
Een tuinslang volstaat uiteraard ook, maar dan zal je langer en preciezer moeten werken. Het is heel belangrijk dat je je auto afspuit met véél water! Zo kunnen alle restanten, zoals zout en zand, eraf.
Anders is de kans groot dat je de auto zal beschadigen met krassen. Dan kan je beginnen met het inzepen van de auto: hiervoor heb je een goede spons of washandschoen nodig. Met de juiste producten bij de hand kan het wassen van je auto geen probleem zijn.
Wat kies je het best: warm of koud water?
Warm water is natuurlijk aangenamer voor diegene die de auto wast.
Technisch maakt het niet veel uit of je nu warm of koud water gebruikt. Wel opletten: warm water bevriest sneller dan koud water!
Wat is belangrijk als je je auto thuis wast bij vriestemperaturen?
Aan één ding moet je steeds denken bij wassen van je auto in de winter, zeker bij vriestemperaturen: maak de sluiting van de deuren goed droog.
Dit kan je het best doen met microvezeldoeken. Je moet ervoor zorgen dat dat het rubber tussen de duren droog is om aanvriezen te voorkomen. Als het rubber nog vochtig is, kan het water aanvriezen en krijg je je deur niet meer open of droogt het rubber uit.
Zijn er bepaalde producten die je moet gebruiken?
Er is een groot aanbod aan producten om de auto te wassen. Je kan ze vooral vinden in speciaalzaken. Je hebt voor elk detail aan je auto wel een product. Zo bestaan er bijvoorbeeld voorwasshampoos en beschermende shampoos: deze geven de auto een extra laagje wax. Dit kan natuurlijk nooit kwaad.