Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoelang mag ik zonder basisvoorzieningen zitten?

ma 23 jan. - 6:14

Water, gas, elektriciteit, internet... Een dag zonder is een kleine ramp. Wat zijn je rechten?
stroompanne

Water, gas, elektriciteit en telecom zijn basisvoorzieningen. We kunnen ze intussen niet meer uit ons leven wegdenken. Toch kan het zijn dat je door een onvoorziene stroring zonder deze voorzieningen zit. Maar hoe lang mag dat dan duren? Een overzicht.

Telecom

Zowel Proximus als Telenet moeten de problemen wettelijk gezien niet binnen een bepaalde termijn oplossen. Beide bedrijven garanderen wel dat ze gemelde problemen zo snel als mogelijk proberen oplossen.

Wanneer het om een moeilijke reparatie gaat, kan je dus wel langere tijd zonder internet, telefonie of televisie zitten. Telenet en Proximus voorzien wel tussenoplossingen om het leed te verzachten, bijvoorbeeld mobiel internet.

Gas

Ook bij een onverwachte storing van de gastoevoer is er geen termijn bepaald waarin de problemen opgelost moeten zijn. Eandis doet er wel alles aan om onverwachte problemen zo snel mogelijk op te lossen. Ze geven de consument evenwel geen garanties op dat vlak.

Elektriciteit

Wanneer er aangekondigde werken zijn, heb je geen recht op compensatie. De werken worden meestal een vijftal dagen voordien aangekondigd zodat je je hierop kan voorbereiden.

Is er een onvoorziene storing, dan is er in de wet een maximale duurtijd voorzien. Binnen de 4 uur moet je terug kunnen gebruikmaken van je elektriciteit. Duurt het toch langer dan krijg je voor het eerste bijkomende uur een schadeloosstelling van 35€, per bijkomend blok van 4 uur krijg je 20€. In de winter wordt dat bedrag verdubbeld.

Water

Ook voor drinkwater zijn er duidelijke regels: de watertoevoer mag van de wet maximaal 24 uur duren afgesloten zijn.

Duurt de onverwachte storing langer dan een dag, dan komen er noodvoorzieningen. Als er geen drinkbaar water meer is zal er flessenwater uitgedeeld worden. Bij langdurige storingen (bv. door overstromingen of waterverontreiniging) wordt er een centraal punt voorzien waar je water kan afhalen.

Meer zoals dit...

Kappers of restaurants vragen steeds vaker voorschot bij reservatie: "Mensen komen te vaak niet opdagen"
Steeds meer kappers en restaurants vragen om een voorschot te betalen wanneer je een reservatie of afspraak maakt. Bij chique restaurants kan dat gaan tot 300 euro per persoon. Kom je niet opdagen of zeg je last minute af, dan ben je je geld meestal kwijt. "Mensen reserveren snel snel, om zeker te zijn van een plekje. Maar ze zeggen even makkelijk af. En dat kost ons geld", zegt Joke van restaurant Souvenir in Gent.

23 oktober 2023

Foutparkeerders op privéterrein aanpakken is niet evident: "Vaak pikt iemand mijn plaats in, maar niemand kan of wil ingrijpen"
Kan je een auto die voor jouw garagepoort of op jouw parkeerplaats geparkeerd staat zomaar laten wegtakelen? Dat hangt af van verschillende factoren. Nicole uit Brussel kan geen beroep doen op de politie. De parkeerplaats die ze huurt, wordt geregeld ingepikt door anderen, maar op privéterrein kan de politie niet zomaar ingrijpen.

16 oktober 2023

Doen producenten steeds minder kip in kip curry? "Gebruiken we te weinig, dan verkoopt het niet meer"
Producenten van kip curry staan vaak voor een dilemma: te weinig kip gebruiken is geen goed idee, maar te veel kip ook niet. Toch hebben sommige lezers eerder de indruk dat er steeds minder kip in de salades zit. Besparen producenten echt op de hoeveelheid kip? Of zijn er nog andere manieren om kip curry goedkoper te maken?

18 oktober 2023

Populair bij jongeren, 2 miljard views op TikTok, maar niet zonder gevaar: het "carnivore diet"
Op sociale media gaan tienduizenden berichten rond die een dieet van vlees aanbevelen. Alleen al op TikTok halen de filmpjes 2 miljard views. Dit zogenoemde carnivore diet zou een wondermiddel zijn om snel te vermageren en spiermassa te kweken. Het spreekt dan ook in de eerste plaats jongeren aan, maar voedingsexperts zijn kritisch.

11 oktober 2023

Woekerprijzen voor huldeconcert Will Tura: "Let op voor malafide ticketsites"
Pas op voor malafide verkopers van concerttickets, waarschuwt het consumententeam van Radio2. De website topticketshop.nl stelt zichzelf voor als "wederverkoper" en verkoopt tickets aan veel hogere prijzen dan de officiële prijs. Maar mag dit wel? Het consumententeam van Radio2 zocht dit uit naar aanleiding van klachten over veel te dure tickets voor het huldeconcert van Will Tura via deze website.

10 oktober 2023

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief