
de madammen
Hoera, een mol in mijn tuin!
di 18 mrt. - 10:01

Door het zachte weer is de mol extra actief. Hij breidt zijn gangen uit, want hij is op zoek naar een vrouwtje. Dan graaft hij zijn tunnels juist onder het oppervlak. Ze gebruiken zulke tunnels op heel snel ergens heen te gaan. Ze zijn niet de meest geliefde dieren van mensen met een mooi gazon. Hoe verjaag je een mol? Eigenlijk is het dweilen met de kraan open:
- Elke mol heeft zijn eigen territorium. Als je 1 mol wegjaagt, zit er binnen enkele uren al weer een nieuwe.
- Flessen omgekeerd in een molshoop steken, werkt ook maar tijdelijk.
Meestal wordt hij gedood door zijn natuurlijke vijanden. Het dier komt om de 3/4 uur eens naar boven. Vaak zie je een reiger wachten naast de molshoop. En je hond of je kat vangt er ook wel eens graag eentje!
Als je héél geduldig bent, kun je naast de hoop wachten met een schop… Niet om de mol dood te slaan! Zet hem op een andere plaats, met oude verlaten molshopen. Zonder gangen verhongert de mol.
Maar eigenlijk jaag je de mol beter niet weg. Een mol toont dat je bodem van een goede kwaliteit is. Het zijn hele nuttige dieren, zegt Joeri Cortens van Natuurpunt:
- De mol draineert je tuin. Door zijn vele gangen blijft de bovenste grondlaag luchtig. Gelukkig, anders krijg je een tuin die onder water staat.
- Het dier eet ondergronds schadelijke insecten, die aan de wortels van je gras knagen. Je kunt dus beter een mol in je tuin zetten dan die te gaan sproeien.
Leve de mol!