
de madammen
"Ik zie vlekken voor mijn ogen"
di 14 mei - 8:30

Gregory uit Mol vindt dat z'n ogen achteruit gaan. "Vooral mijn rechteroog: als ik buiten loop, struikel ik bijna over alle obstakels op de weg rechts. Ook als ik wil oversteken, en naar rechts kijk, zie ik amper iets - en moet ik mijn hele hoofd omdraaien!"
"Gezichten in de verte kan ik ook niet goed herkennen. Nu heb ik iets gelezen over groene staar. Zou het kunnen dat ik dat heb en wat moet ik er dan aan doen?"
De Madammen haalden oftalmoloog, oogarts Marcel Tentusscher naar de studio.
Wat is groene staar of glaucoom?
De binnenbekleding van je oog bestaat uit een netvlies dat opgebouwd is uit lichtgevoelige elementen. De ziekte gaat de zenuwcellen aantasten waardoor je die lichtgevoelige elementen verliest.
De langste oogvezels verdwijnen het eerst, en dat heeft een invloed op de buitenste rand van het beeld dat je ziet. Bij glaucoom zie je alleen het centrum van het gezichtsveld in detail. Met het verder vorderen van de ziekte wordt het gezichtsveld steeds kleiner en als laatste gaat de ziekte ook je gezichtsscherpte aantasten!
Het is een zeer trage ziekte, het kan wel 20 jaar duren vooraleer je er last van krijgt!
Wat is de oorzaak?
De oorzaak is onbekend maar het heeft te maken met de oogdruk en de bloedvoorziening van het oog. Vaak is er ook schade aantoonbaar in de hersenen!
Wie heeft er vooral last van?
Glaucoom is een ouderdomsziekte. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je dit krijgt. Sommige krijgen het ook wel van hun 40e, de meesten zijn ouder.
Met het ouder worden wordt de lens in je oog dikker en je bloedvoorziening verandert. Het wordt moeilijker om bloed in het oog te pompen. En die slechtere doorbloeding gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat de zenuwvezels minder intact blijven en zo wordt de druk in het oog groter!
Is het erfelijk?
Ja, het is erfelijk, je ziet het inderdaad vaker voorkomen in bepaalde families!
Hoe kan je glaucoom behandelen?
Je kan het behandelen met oogdruppels of medicatie, met de laser of operatief behandelen.
Welke behandeling je toepast hangt af van hoe ver het stadium van glaucoom gevorderd is. Als een ingreep niet helpt, ga je een zwaardere ingreep proberen.
Kan het volledig genezen?
Nee.
Je kan wel de vooruitgang van de ziekte vertragen. Je blijft de ziekte altijd behouden, maar door medicatie kan je de ziekte controleren en blijven behandelen.
Wanneer je in behandeling bent, zal je blijven zien en niet blind worden. Wel gaat je zicht langzaam verslechteren en je gezichtsveld gaat kleiner worden.