De Grote Inspecteur Decaluwé Chicken Nugget Smaaktest

maandag 24 maart 2014 - 08:30
Het smaakt naar kip en heeft een lekker krokant korstje: de chicken nugget.

Het smaakt naar kip en heeft een lekker krokant korstje: de chicken nugget.

Die is niet uitgevonden door een of andere fastfoodketen, maar wel door niemand minder dan Robert C. Baker. Dat was een Amerikaanse voedingsprofessor die gespecialiseerd was in gevogelte.

Hij vond in zijn lab uit hoe je kip verschillende vormen kan geven en hoopte zo de plaatselijke boeren te helpen om meer te verkopen.

De kipnugget - wat letterlijk ‘kippenklomp’ betekent - is heel snel opgepikt door grote bedrijven, en je vindt hem nu in alle supermarkten.

Dit heeft het smaakpanel geproefd:

 • Everyday van Colruyt (€ 3,98/kg)
 • Primo van Aldi (€ 3,98/kg)
 • Delhaize (€ 9,96/kg)
 • Iglo (€ 11,90/kg)
 • Bizbiz van Lidl (€ 3,98/kg)

De samenstelling

André Huyghebaert, professor Voedingsmiddelentechnologie, heeft de verpakkingen van de vijf verschillende chicken nuggets bestudeerd, en komt tot de volgende conclusies:

De hoeveelheid kip verschilt van 47% tot 55% en ook de aard van de kip verschilt:

 • 47% ‘kippenvlees’ bij Everyday van Colruyt
 • 64% ‘gepekeld kippenvlees’ bij Primo van Aldi, waarvan slechts 75% kippenvlees is (inclusief kippenhuid), dus eigenlijk is de totale hoeveelheid kip 48%
 • 55% ‘kipfilet’ bij Iglo (waarvan 97% kipfilet, en 3% kippenhuid)
 • 56% bij Bizbiz van Lidl (waarvan 100% ‘kipfilet’)
 • Delhaize vermeldt de hoeveelheid kip niet, maar wel dat het om ‘100% kippenfilet’ gaat

De herkomst van de kip verschilt. Op de verpakking van de chicken nuggets van Iglo lees je dat de kippen van ‘zorgvuldig geselecteerde boederijen [komen], waarvan de meerderheid familiebedrijven zijn’.

In de chicken nuggets van Primo van Aldi zit ‘gepekeld kippenvlees’. Dat doet de professor vermoeden dat het om kippenvlees gaat dat buiten Europa geproduceerd wordt. Zulk vlees mag ingevoerd worden zolang het met zout gemengd wordt, ‘gepekeld’ dus…

Het eiwitgehalte verschilt van 12% bij Primo van Aldi tot 17,9% bij Delhaize (over 12,9% bij Everyday van Colruyt, 13 % bij BizBiz van Lidl en 15% bij Iglo). Het eiwitgehalte is een kwaliteitskenmerk, omdat het bepaald wordt door de kwaliteit van het kippenvlees. Hoe hoger het eiwitgehalte, hoe hoger de kwaliteit van de kip die erin verwerkt is.

Ook het vetgehalte verschilt van 8,9% bij Delhaize tot 16,8% (!) bij Everyday van Colruyt (over 9% bij BizBiz van Lidl, 9,5% bij Primo van Aldi, 9,9% bij Iglo). Daar kan de professor geen verklaring voor geven...

De Chicken Nugget top 5

 1. Everyday van Colruyt
 2. Delhaize
 3. Bizbiz van Lidl
 4. Iglo
 5. Primo van Aldi

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!