Smaaktest: peperkoek
ma 15 apr. - 6:30
Misschien heb je je bij het ontbijt al eens afgevraagd hoe de peperkoek aan zijn naam gekomen is. Want er zit niet bepaald veel peper in. Het recept bestaat in elk geval al eeuwen, want zelfs de oude Egyptenaren zouden het gekend hebben.
De peper verwijst trouwens vooral naar de verschillende kruiden die er in zitten. En de keuze van de kruiden bepaalt uiteraard de smaak. Bij ons zit er vaak kaneel in, de Nederlanders kiezen bijvoorbeeld makkelijker voor koriander of andere specerijen. Daar hebben ze het meestal over ontbijtkoek.
Honing is natuurlijk ook een belangrijk ingrediënt. Sommige producenten hebben het zelfs ronduit over ‘honingkoek’, al zit daar niet per sé méér honing in dan wanneer er “peperkoek met honing” op de verpakking staat. Het is maar wat je liefst hoort.
Onze luisteraars schoven met een peperkoeken hartje aan om vijf verschillende merken met elkaar te vergelijken :
- Excelsior van Aldi €5,38 per kilo (wel apart verpakt)
- Vondelmolen €4,78 per kilo
- Meli € 4,10 per kilo
- Lotus €4,10 per kilo
- Belsy uit Colruy €3,28 per kilo
Veerle Ryckaert van Flanders Foods merkt op dat er sowieso veel suiker in peperkoek zit.
De Excelsior-peperkoek wordt ook gemaakt in de fabriek van Vondelmolen. De samenstelling is niet helemaal gelijk : bij Excelsior wordt er ook volle melkpoeder bijgevoegd.
En Lotus voegt gebrande suiker toe, misschien om de peperkoek iets donkerder te maken. De Lotus-peperkoek bevat ook het meeste vocht.
Top 5
- Lotus
- Belsy
- Vondelmolen
- Meli
- Excelsior
Conclusie : peperkoek is nog altijd een blijver, we trekken ons blijkbaar niks aan van het hoge suikergehalte en we laten ons ook graag overtuigen door een donkerder kleur. Met andere woorden: we bakken ze graag bruin, bij Radio 2.