Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Internet: een verwittigd man...

di 1 okt. - 6:15

Online kopen en verkopen zit in de lift. Helaas horen daar soms ook phishingmails bij. Mails waarbij criminelen je geld proberen af te troggelen.
internetveiligheid

Online kopen en verkopen zit in de lift. Helaas horen daar soms ook phishingmails bij. Mails waarbij criminelen je geld proberen af te troggelen.

Dit zijn een aantal tips om phishing, of fraude over het net te voorkomen :

+ Geeft nooit jouw responscode via internet of via de telefoon. Jouw bank vraagt dit nooit!

+ Zet enkel een elektronische handtekening (response code) voor een opdracht die je verwacht of zelf hebt gevraagd.

Twijfel je, zet dan onmiddellijk de transactie stop en contacteer je bank. Die weet perfect waar je terecht kan met vragen over internetbankieren.

Naast het beveiligen van je computer is het ook heel belangrijk om je rekeninguitreksels regelmatig te controleren. Zo zal je snel problemen detecteren.

+ Een goede spamfilter is de beste manier om geen phishingberichten via e-mail of via een pop-up meer te krijgen.

Verwijder meteen berichten als je denkt dat ze verdacht kunnen zijn. Als je een bericht krijgt waarbij naar uw gegevens wordt gevraagd, geef deze dan niet door.

Antwoord niet op de e-mail en indien je internetbankierensessie open staat, sluit die onmiddellijk af. Fraudeurs kunnen je ook opbellen. Ze doen zich voor als bankmedewerkers en willen samen jouw gegevens controleren. Geef deze gegevens nooit door via telefoon. Je bank zal u dit namelijk nooit vragen. Contacteer onmiddellijk je bank en de politie wanneer je een verdachte bericht krijgt of opgebeld wordt.

Hoe herken je een phishing bericht?

+ Phishingberichten zijn soms slecht geschreven en kunnen spel- en grammaticale fouten bevatten. Het kan ook gebeuren dat ze niet in uw eigen taal zijn geschreven. Jouw bank weet in welke taal je je communicatie wil ontvangen en screent die uitvoerig op mogelijke fouten.

Berichten die niet aan deze kenmerken voldoen, zijn per definitie verdacht. Let wel: criminelen letten erop dat hun communicatie steeds professioneler wordt en filteren mogelijke fouten er reeds uit.

+ In phishingberichten wordt soms gedreigd met gevolgen als u niet ingaat op de vraag.

+ De link in phishingberichten leidt naar een website die er uitziet als de site van jouw bank of de uitgever van jouw kredietkaart. Die site zal, in tegenstelling tot de echte website van de bank, niet beveiligd zijn.

+ In het afzenderveld van de e-mail kan soms een vervalst e-mailadres staan. Controleer altijd of dat adres van uw bank is. Indien u twijfelt, contacteer dan uw bank via uw gebruikelijke contactkanaal en antwoord nooit op de e-mail.

+ Het afzenderadres kan er raar uitzien.
+ Je spamfilter geeft aan dat het bericht spam is.

Hoe weet je nu of de webshop waar je iets koopt ook echt veilig is?

Hier vind je een aantal tips, waarop je kan letten wanneer je online iets bestelt.

+ Ga na of alle contactgegevens van de dienstverlener (de verkoper of de onderneming, bijvoorbeeld) gemakkelijk terug te vinden zijn op de website.

+ Ga na of de verkoper een ondernemingsnummer heeft. Is de verkoper in België gevestigd, dan moet hij zijn ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. U moet hem kunnen terugvinden, want hij moet zijn ingeschreven in een handelsregister.

Is de verkoper niet in België gevestigd, dan kan je de verschillende handelsregisters in het buitenland raadplegen.

+ Ga na door wie en wanneer de domeinnaam van de website met de interessante aanbieding geregistreerd werd. Daarvoor kan je gebruikmaken van verschillende online tools voor het opzoeken van gegevens (Whois, dns.be ...) ,

+ Ligt de prijs van merkproducten aanzienlijk lager dan de prijs die wordt toegepast door de merkenhouder, controleer dan op de officiële site van het merk of de onlineverkoper wel een officiële verdeler is

+ Ziet de website er in haar geheel niet professioneel uit, omdat ze bijvoorbeeld vol staat met kopieën van logo’s van bekende betalingssystemen, of wanneer ze schrijffouten bevat, wees dan extra alert!

+ Controleer ook de gebruikte betalingswijzen. Betaal niet anoniem (Western Union, MoneyGram, …), aan iemand die je niet kent

+ Raadpleeg onlinediscussiefora om wat meer te weten te komen over de verkoper.

+ Lees de algemene voorwaarden alvorens een bestelling te plaatsen.

Er zijn verschillende kwaliteitslabels op het internet.

Beschikt een site over zo’n label dan weet je dat de aanbieder betrouwbaar is.

Bijvoorbeeld:
• www.unizo.be/ecommercelabel
• www.becommerce.be/nl

Loopt het toch fout, dan kan je terecht bij de FCCU, de Federal Computer Crime Unit .

Meer informatie?

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet