
de inspecteur
Is mijn aardgas wel 100% zuiver?
ma 9 mei - 6:00

Marc uit Brasschaat vermoedt dat hij al jaren te veel betaalt voor z’n aardgas, want de kwaliteit is niet altijd gelijk: “Soms kook ik op een rode vlam in plaats van een blauwe, terwijl m’n aardgas wel elke dag evenveel kost!”
Natuurproduct
Bérénice Crabs van Synergrid, de federatie van de netbeheerders elektriciteit en aardgas in België: “Het klopt dat de caloriewaarde van aardgas kan schommelen. Het is een natuurproduct, dus de samenstelling varieert. Maar er zijn wel normen voor de caloriewaarde: de producenten moeten er voor zorgen dat het gas beantwoordt aan de boven- en ondergrens.”
Aardgas is dus de ene dag ‘rijker’ dan de andere. Bij een perfecte verbranding heeft een gasvlam een blauwe kleur, bij minder rijk gas slaat ze misschien oranje of rood uit. Maar dan nog zorgen de netbeheerders er voor dat de caloriewaarde van het gas aan de normen voldoet.
“We voeren op heel wat plaatsen in ons land permanent controles uit zodat de calorische waarde van het gas nooit onder de minimumwaarde zakt. Als dat dreigt te gebeuren nemen we meteen contact op met de gasproducent. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle toestellen zonder problemen blijven functioneren. Maar aan je kooktijd zal je het verschil niet merken, de verschillen tussen de onder- en bovengrens zijn echt niet zo groot.”
En de prijs dan?
Luisteraar Marc vraagt zich vooral af of dat minder calorische gas hem dan evenveel kost als het goeie gas. “Mijn meter blijft even hard doordraaien als er aardgas passeert, dan wel stikstof of een ander minderwaardig gas.”
Bérénice Crabs stelt meteen gerust: “Het klopt dat de meter blijft draaien, maar die meet alleen het aantal verbruikte m³. De netbeheerders maken elke maand een gemiddelde op basis van de stalen die ze genomen hebben. Van al die gemiddelden wordt een correctiefactor gemaakt, die op de jaarfactuur toegepast wordt op de verbruikte m³. Dankzij die correctie betaalt iedereen in een bepaald gebied dus voor de calorieën die hij verbruikt in plaats van het aantal m³.”
De netbeheerder is de onafhankelijke partij in dit verhaal, zegt Crabs: "Wij zorgen voor een goed net met goed gas. We houden de kwaliteit en energie-inhoud nauwgezet in de gaten en als het gas niet voldoet weigeren we het. En dankzij onze staalnames betaal je alleen voor de caloriën die je effectief verbruikt.”
Woonplaats bepaalt type gas
Goed om te weten: je woonplaats bepaalt waar je aardgas vandaan komt. Het net op de as Antwerpen-Brussel-Leuven bijvoorbeeld bevat “laagcalorisch” aardgas. Dat komt uit Groningen en bevat meer stikstof en minder calorieën dan het “hoogcalorisch” gas in de rest van Vlaanderen. Dat laatste komt van Rusland, Noorwegen, de Noordzee…
De naam laat vermoeden dat er een groot kwaliteitsverschil is, maar dat is volgens Bénérice Crabs zeker niet het geval. De netbeheerders doen er ook alles aan om beide aardgasvormen zo goed als evenwaardig te maken, bijvoorbeeld door de druk op het laagcalorische net te verhogen.
Het verschil tussen beide wordt trouwens ook volledig uitgevlakt dankzij de correctiefactor op de factuur. Crabs: "Vanaf 2024 wordt het hele gasnet trouwens hoogcalorisch omdat de productie in Nederland teruggeschroefd wordt.”
Waarschuwing
Merk je dat de vlam van je fornuis (of ander toestel) oranje of rood uitslaat, dan kan dat ook wijzen op een slechte verbranding, bijvoorbeeld omdat jouw toestel niet goed onderhouden werd of omdat de zuurstoftoevoer te laag is.
Een onvolledige verbranding betekent een risico op CO-vergiftiging, dus laat je toestel desgevallend nakijken door een specialist!