Jeroen Meus: Gebakken spiering met honing-tijm-mosterdsaus
vr 7 feb. - 10:15
Een ideaal gerecht voor een zondagse gezinsmaaltijd.

Een ideaal gerecht voor een zondagse gezinsmaaltijd. En het bewijs dat spiering niet enkel goed is voor op de bbq. Prijsvriendelijk vlees dat je op zoveel lekkere manieren kan klaarmaken. Wat wil een mens meer?
INGREDIËNTEN: (4 personen)
- 4 lappen spiering (2 cm dik)
- 2 uien
- 1 teen look
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels scherpe mosterd
- 3 takjes tijm
- 2 laurier
- een scheut ciderazijn
- 1 dl rode wijn
- 3 dl kippenbouillon
Voor de groene sla:
- 1 kropsla
- ¼ busseltje bieslook
- enkele takjes dragon
- 2 eetlepels mayonaise
- een scheutje (dragon)azijn
- peper & zout
BEREIDING:
- Ontdooi en verwarm een kleine portie kippenbouillon. Hier lees je hoe je verse bouillon bereidt. (weblink)
- Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout. Hou de gekookte aardappelen nadien warm.
- Kruid de lappen spiering langs de beide zijden met peper van de molen en wat zout.
- Pel de uien, snij ze eerst middendoor en vervolgens in piepkleine stukjes. Verzamel ook de tijm en rits de blaadjes van de takjes. Hak de fijne blaadjes in zo klein mogelijke stukjes.
- Pel een teen look en plet hem tot pulp.
- Smelt een klont boter in een stoofpot of een diepe braadpan op een matig vuur.
- Bak de lappen varkensvlees in de bruisende boter, tot beide zijden een bruin korstje hebben. Het vlees hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.
- Schep het vlees uit de pan en zet het even opzij. Doe nu de uisnippers in de pan waarin je het vlees hebt gebakken. Voeg ook de snippers tijm toe, de lookpulp en wat honing. Roer en laat de uien enkele minuten karameliseren op een zacht vuur.
- Schenk een scheut ciderazijn in de saus samen met de rode wijn. Roer en laat de saus pruttelen tot de azijn en de wijn voor 2/3 weggedampt zijn.
- Schenk de warme bouillon erbij en voeg wat scherpe mosterd toe. Roer met de garde in de smaakvolle saus.
- Leg de gekorste stukken spiering in de saus. Laat het vlees garen op een zacht vuur, gedurende zo’n 10 minuten.
- Proef de saus en voeg naar smaak wat peper van de molen en een snuif zout toe.
- Spoel tussendoor de blaadjes kropsla. Zwier de sla droog en verzamel ze in een mengschaal.
- Snipper de sprieten bieslook en de blaadjes dragon fijn.
- Schep een lepel mayonaise op de sla, en druppel er een beetje extra (dragon)azijn bij. Nu roer je de mayonaise moeitleoos door de slablaadjes.
- Voeg de snippers bieslook en dragon toe en kruid de sla met wat peper van de molen en een beetje zout.
- Serveer iedereen een lap dampende spiering met voldoende honing-tijm-mosterdsaus. Leg er sla naast en vergeet de aardappelen niet.