de madammen
Kaasmeester Michel Van Tricht stelt een Belgische kaasplank samen
wo 15 mei - 6:15

Tine uit Lovendegem wil graag een kaasplank samenstellen met Belgische kazen. Hoe begin ik eraan? Hebben jullie tips voor mij?
Een vraag voor dé Belgische kaasmeester: Michel Van Tricht uit Antwerpen. Een kaasplank met uitsluitend Belgische producten, uiteraard kan het!
Om het te bewijzen bracht Michel een reeks kazen mee naar de studio.
Eerst en vooral: om een mooie, evenwichtige kaasplank samen te stellen heb je vijf soorten kaas nodig.
- witschimmelkazen, genre camenbert
- geite of schapenkaas
- de rode bacterie of gewassen korstkaas
- harde kaas
- blauwe kaas
Wat drink je bij kaas?
Wijn, dat kan, maar Michel heeft het vooral voor bier bij kaas. Kaas en bier is een geweldige combinatie.
Bier heeft bepaalde bitterheid en dat verfrist, dat komt de smaak van de kaas ten goede. Bovendien: België maakt uitstekende kazen én brouwt het beste bier van de wereld. Die twee combineren is een must!
Michel is overguigd: bij elk type kaas moet je een ander bier serveren.
Basisprincipe: hoe zachter de kaas hoe lichter het bier, hoe sterker de kaas, hoe sterker het bier.
Bijvoorbeeld geen pils bij blauwe kaas, dan kan je het bier niet meer proeven, de kaas gaat erover.
Bij blauwe kazen kun je dan weer een heel lekker fruitbier, zoals kriek serveren, of en donker bier.
Welke kazen had Kaasmeester Michel zoals bij:
Witschimmel
- Blankaart
- Le Petit Lathuy
Geit en schaap
- Neteling
- Bergerin
Hard
- Postel Brokkel +5jaar gerijpt
- Saveurs De Godis cendre
Rood
- Pas de rouge
- Herve Le Vieux Moulin
Blauw
- Bio Bleu
- Grevenbroecker of Achelse Blauwe
Nog meer lekkere kazen vind je op Kazen van bij ons en op Lekker van bij ons.
Meer info over Kaasmeester Van Tricht in Berchem/Antwerpen vind je hier.