Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Kledinglabel: verplicht maar soms vervelend

ma 11 jan. - 7:54

Wat moet er allemaal op een label staan?

Wat moet er allemaal op een label staan?

In Europa (en dus ook in ons land) zijn er eigenlijk maar 2 verplichte vermeldingen:
  • de vezelsamenstelling (volledige vezelbenamingen, geen afkortingen toegestaan en de aanwezigheid van niet-textielonderdelen van dierlijke oorsprong.)
  • de producent
Die vermeldingen kunnen rechtstreeks aangebracht worden op het textielproduct door drukken, borduren, naaien,... of op een label bevestigd aan het textielproduct. Labels zijn dus niet verplicht, maar wel algemeen gebruikt.
Alle andere informatie is niet verplicht. Maar àls er informatie gegeven wordt, moet die wel kloppen natuurlijk. Hat gaat dan bijvoorbeeld om:
  • Oorsprongsvermelding ("Made in ....")
  • Onderhoudslabels: Ginetex/Etitex symbolen (wastobbe, strijkijzer, bleeksymbool, enz. .....) Die zijn dus niet verplicht, maar wel algemeen gebruikt.
  • Prijsetiket
  • Maatetiket
  • Ecologisch etiket (bijvoorbeeld ‘Biokatoen’)
  • Merknaam of logo
  • ‘Commerciële’ eigenschappen (bijvoorbeeld winddicht, waterafstotend, isolerend, ....). Niet verplicht, maar dat moet men eventueel wel op aanvraag kunnen aantonen (bijvoorbeeld bij een schadegeval)
  • Brandgedrag
  • "CE" markering. Die is enkel van toepassing voor veiligheids- en beschermingskledij, waarvoor een aparte reglementering geldt (Europese Richtlijn 89/686/EEG).

Wat is het voordeel voor mij?

Als consument word je dankzij het label correct geïnformeerd over het product dat je koopt. Je weet ook hoe je het moet onderhouden.
De samenstelling van de labels zelf is echter niet bepaald. Het gaat vaak om nylon, maar zeker niet altijd. Ook polyester, katoen of andere materialen worden vaak gebruikt.

Allergisch!

Verschillende luisteraars lieten ons weten dat ze allergisch zijn aan de labels, meestal aan die van nylon. Ze vragen zich af of er geen andere oplossing bestaat. Zou het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om met uitneembare kleeflabels te werken?
Dat is nog maar de vraag: de betreffende wetgeving (met name artikel 14, lid 1 de Europese Verordening 1007/2011) voorziet dat de verplichte vermeldingen “duurzaam” moeten worden aangebracht en labels “stevig” bevestigd moeten zijn. Uitneembare of kleefbare labels lijken daar niet aan te voldoen.
Al een aantal jaren brengen sommige merken kledingstukken op de markt waar de informatie in gedrukt staat. Wij vonden ze bijvoorbeeld bij H&M, C&A, Vögele, Carrefour… Drukken is trouwens goedkoper voor de producent, maar het kan helaas niet bij elke soort kleding. Het traditionele etiket zal dus zeker niet verdwijnen.
Als je last hebt van labels zit er dus niks anders op dan ze eruit knippen. Alleen weten we van enkele luisteraars dat dat niet altijd goed afloopt, zelfs al ben je heel voorzichtig…

Heb jij tips tegen allergieën en gekriebel door die labels? Laat ze dan hier achter!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet