Krijgt een aap copyright op zijn selfie?
do 7 aug. - 0:28

De leden van Wikimedia moeten een wel heel gek debacle oplossen: Als een kuifmakaak kiekjes van zichzelf maakt met de camera van een natuurfotograaf, wie heeft dan de rechten op de foto?

In 2011 trok de Britse natuurfotograaf David Slater naar het Indonesische eiland Sulawesi, waar hij kuifmakaken wilde fotograferen. Eén van de apen kreeg zijn fototoestel te pakken en begon per ongeluk foto's van zichzelf te nemen.
De foto's werden wereldberoemd en kwamen op Wikimedia terecht. Dat is een databank met ruim 20 miljoen afbeeldingen, die voor iedereen vrij te gebruiken zijn.
En daar is David Slater niet blij mee. Hij claimt copyright op de foto's en zegt dat ze niet zomaar verspreid of gepubliceerd mogen worden. Slater probeert al jarenlang de foto's uit de databank te verwijderen, maar die duiken telkens weer op.
De Britse fotograaf is het meer dan zat. Hij dreigde al juridische stappen te ondernemen tegen Wikimedia, maar volgens het Amerikaanse internetbedrijf zelf volgt het de wet. De man die de foto's online plaatste geeft aan dat volgens de Amerikaanse wetgeving er geen auteursrecht geldt op werk dat niet van mensen afkomstig is. Omdat de makaak zelf de foto's maakte zou er dus geen sprake zijn van intellectueel eigendom, en heeft Slater ook geen claim op copyright. De foto zou niet aan iemand toebehoren, maar vallen onder publiek domein, waardoor Slater dus heel wat inkomsten misloopt.
De leden van Wikimedia moeten nu belissen of de foto's wel of niet in de database mogen blijven. Het grappige dilemma heeft alleszins de discussie over intellectueel eigendom in het internettijdperk heftig doen oplaaien.
