Lam op zijn Grieks: kleftiko
di 14 jun. - 9:30

In de Griekse keuken wordt ‘kleftiko’ gemaakt. Dat woord betekent letterlijk ‘gestolen’.
Het verwijst naar dieven die vlees gingen stelen bij de rijken en dat stiekem klaar maakten in een kuil onder de grond.
Nu kan je natuurlijk gewoon een oven gebruiken. Maar de naam en ook het recept zijn gebleven.
Efgenia Karampatakis van Grieks restaurant Orestis in Genk weet hoe het moet:
Benodigdheden
- 1 lamsbout of 4 lamsboutschijven (250g)
- 1 kg kleine aardappelen
- 2 wortelen in stukken gesneden
- 4 sjalot (in 4 stukken snijden)
- 1 el oregano
- 1 el fijngehakte marjolein
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- zout/ peper
- olijfolie
- sap van een halve citroen
- bakpapier

efgenia karampatakis
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven op 150°C.
- Bestrijk het vlees, samen met de in stukken gesneden aardappelen, wortelen en sjalot met olijfolie en citroensap.
- Meng het geheel met oregano, marjolein, laurierblad, zout en peper.
- Bestrijk 4 grote stukken bakpapier met olijfolie.
- Verdeel er het vlees en de groenten over. Leg er ook een takje tijm bij.
- Vouw de pakjes dicht met keukengaren.
- Leg ze op een bakplaat en schuif deze voor ongeveer 2 uur in de voorverwarmde oven.