
de inspecteur
Lanoline: geperst uit schapenwol
wo 4 mei - 6:50

Lieven Scheire ontsluiert weer een ingrediënt dat zo goed als iedereen in huis heeft:
Lanoline: potjeslatijn voor schapenwolvet
Sommige producenten zetten het op de verpakking als wolvet, wolwas, lanolinewas of ‘lanolin alcohols'. Nog anderen noemen het wolalcohol, adeps lanae, adeps lanae anhydrous, alcohol lanae, Amerchol L-101, Amerchol CAB, anhydrous lanolin of Aquaphor...
De lijst met namen lijkt oneindig, maar het gaat eigenlijk altijd om hetzelfde: de zachte, gele, wasachtige substantie uit de talgklieren van schapen. Lanoline beschermt hun wol en maakt ze waterafstotend.
Ongezuiverd maakt de stof zo’n 5 à 25 procent uit van een pasgeschoren schapenvacht. Ze kan er mechanisch uitgeperst worden, maar de extractie kan ook chemisch gebeuren.
Goed voor de huid... en meer!
Lanoline lijkt heel sterk op onze eigen huidtalg, en wordt daardoor gemakkelijk opgenomen door de huid. De stof werkt verzachtend, houdt vocht vast en vormt een beschermend laagje op de huid terwijl die toch kan blijven ademen.
Niet verwonderlijk dus dat lanoline in ontzettend veel beautyproducten zit: moisturizers, bodylotions, crèmes, shampoos en conditioners, scheerschuim, (luier-)eczeemcrèmes, balsems voor droge lippen, rouge, lippenstift, zeep…
Moeders hebben het misschien al gebruikt tegen striemen of tepelkloven. Medische lanoline wordt gebruikt als basis voor zalven, omdat de huid het makkelijk opneemt. Het zit ook in zetpillen, vitamine D-preparaten enzovoort…
Je vindt het daarnaast ook in afwasmiddelen, boenwas, leerwas, autowas, schoensmeer en andere wassen die dienen om iets vettig te houden. Het wordt gebruikt als coating voor bedrading en je vindt het ook in sommige verven en drukinkten.
Wel opletten: het zou kunnen dat je er allergisch voor bent. Een beperkt deel van de bevolking kan wegens allergie geen producten met lanoline gebruiken. Belangrijk detail als je weet dat het ook gebruikt wordt in aambeienzalf …