Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

1 kilometer file = hoeveel auto's?

do 4 feb. - 3:15

VRT-verkeersanker Hajo Beeckman zocht het uit, maar makkelijk was het niet.
file op de snelweg

Louis uit Zonhoven hoort elke dag talloze files voorbijkomen op de radio, en vroeg zich af om hoeveel auto’s dat dan eigenlijk gaat. Hoeveel wagens staan er in één kilometer file?

Elke file is natuurlijk anders, maar VRT-verkeersanker Hajo Beeckman waagde het om een gemiddelde uit te rekenen. Zet je schrap en tel even mee!

De 'file-foto'

De eerste factor waarmee Hajo rekening hield was de snelheid van de auto’s, want die bepaalt de onderlinge afstand.

Bij een snelheid van 120 km bedraagt de veilige afstand 66 meter, dus kunnen er zo’n 45 auto’s rijden per kilometer. Bij 30 km/uur stijgt dat aantal tot 150 wagens en bij 10 km/uur tot 300.

Als we even geen rekening houden met vrachtwagens en bestelwagens, staan er in een file op een snelweg met 2 of 3 rijstroken dus tussen de 100 en 160 auto’s per km.

Een gemiddelde ochtendspits telt 250 kilometer file, dus in totaal zo’n 25.000 à 40.000 auto’s. Maar dat is natuurlijk maar een momentopname, een ‘file-foto’, zeg maar.

‘Voertuigverliesuren’

Het verkeer is tussen 6 en 11 uur constant in beweging. Je moet ook rekening houden met de in- en uitstroom via de op- en afritten. Bovendien hebben auto’s in een file geen constante snelheid, maar rijden ze in golfbewegingen…

Daarom werden de ‘voertuigverliesuren’ in het leven geroepen. Die geven weer hoeveel tijd we allemaal samen verliezen in alle files die voorkomen op één volledige dag.

Om dat getal te kunnen berekenen heb je veel gegevens nodig. Het kan dan ook pas achteraf. We weten nu bijvoorbeeld dat een gemiddelde werkdag in november vorig jaar 134.000 verliesuren telde op de Vlaamse snelwegen.

Tel je daar de lokale en de gewestwegen bij (bijna 400.000), dan kom je uit op ongeveer een half miljoen. Met Wallonië en Brussel erbij bedraagt het totale aantal voertuigverliesuren voor een doorsnee werkdag in november… 750.000!

Samen in de file...

Dat getal geeft alleen de verloren tijd weer, je kan er helaas niet uit afleiden hoeveel mensen er door al die files getroffen worden.

Sommige instituten hebben berekend dat zo’n 15% van alle pendelaars in België last heeft van de files. Dat zijn er ongeveer 400.000 à 450.000. Geef toe, op een totaal van 4,6 miljoen werkende Belgen valt dat eigenlijk nog wel mee. Lang niet iedereen krijgt er dus mee te maken...

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet