Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

1 op 200 Belgen heeft een glutenintolerantie

do 15 mei - 6:43

Het zou goed kunnen dat je geen gluten verdraagt, en dat je dat zelf niet weet.

Volgens de Vlaamse Coeliakievereniging weten 50.000 Belgen op dit moment niet dat ze aan glutenintolerantie of coeliakie lijden.

Inspecteur Decaluwé sprak erover met Chantal Devue, voorzitter van de Vlaamse Coeliakievereniging

Wat is coeliakie precies?

"Coeliakie of glutenintolerantie is een blijvende onverdraagzaamheid voor gluten in de voeding. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, spelt, rogge...”

Er zijn volgens jullie 50 000 mensen in ons land die coeliakie hebben en dat nog niet weten. Hoe komen jullie aan dat cijfer?

“Er zijn verschillende studies gedaan over heel Europa en daarin is vastgesteld dat de ziekte voorkomt bij 1 op 200 mensen. In ons land zijn er 11 miljoen inwoners, dus als je dat berekend zouden er 55 000 coeliakiepatienten zijn in ons land.

Wie coeliakie heeft, kan een terugbetaling krijgen van 38 euro van het RIZIV. Op dit moment krijgen zo’n 5000 Belgen die terugbetaling. Dat betekent dat er nog zo’n 50 000 patiënten zijn die hun glutenintolerantie nog niet ontdekt hebben.

Waarom geeft het RIZIV een terugbetaling?

“Glutenvrije voeding is enorm duur. 1 kg glutenvrij bloem is bijvoorbeeld 6 keer duurder dan gewone bloem. Een pak koekjes kost gemiddeld 3,5 euro, terwijl een ‘gewoon’ pak maar 1, 5 euro kost. Pak glutenvrije spaghetti van 500 gram kost snel 3 euro...

Wie een glutenvrij dieet volgt zou per maand gemiddeld 100 euro meer aan voeding uitgeven dan iemand die niet glutenvrij eet.”

Hoe weet je of je coeliakie hebt?

“De klachten zijn heel uiteenlopend: opgezette buik, constipatie, vermoeidheid, hoofdpijn.. vandaar dat artsen niet meteen denken aan coeliakie. Coeliakie is de cameleon onder de ziektes. De ziekte kan verschillende gedaantes aannemen.”

Hoe kan ik testen of ik coeliakie heb?

“Je kan bij de huisarts een bloedonderzoek vragen. Als je positief test, zal hij jou een biopsie voorschrijven. Als die ook positief is, dan heb je coeliakie en kan je bij het ziekenfonds de terugbetaling van 38 euro per maand voor glutenvrije voeding aanvragen.”

Kan coeliakie genezen worden?

"De ziekte is tot nog toe niet genezen worden. Je kan wel de klachten doen verdwijnen door een glutenvrij dieet te volgen.”

Dus als je je al een tijdje niet goed voelt, hoofdpijn hebt of last van je maag, dan is het geen slecht idee om je te laten testen bij de huisarts.

Als die test positief is, zal hij je een onderzoek voorschrijven. En als uit dat onderzoek blijkt dat je coeliakie hebt, dan kan je bij je ziekenfonds de terugbetaling aanvragen van 38 euro per maand.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet