Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: De Popcollectie

De Popcollectie

10 klassiekers van Michael Jackson

di 25 jun. - 5:01

Op 25 juni 2009 verwisselde de King of Pop het tijdelijke voor het eeuwige.
Michael Jackson

10 jaar geleden stond de wereld stil toen die het bericht vernam dat Michael Jackson er niet meer was. Hij stierf aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij werd 50 jaar.
Michael Jackson was muzikaal een voorbeeld voor vele artiesten en muzikanten. 10 klassiekers van de King of Pop.

Ben

"Ben" is de eerste solo-hit van de 14-jarige Michael Jackson. Het liedje werd geschreven voor de gelijknamige film. Daarin is Ben een rat.

Don't stop 'til you get enough

"Don't stop 'til you get enough" is de eerste single uit het legendarisch album "Off the wall". Quincy Jones was de producer. "Don't stop 'til you get enough" was de eerste hit dat Michael zelf schreef. Hiervoor won Michael een Grammy Award voor "Beste mannelijke R&B performance".
De videoclip was vooruitstrevend voor die tijd. Michael danst voor een funky achtergrond. Op een bepaald moment staat hij simultaan met 2 klonen te dansen. 

Billie Jean    

"Billie Jean" is een klassieker uit het album "Thriller". Het liedje gaat over een stalkster die beweerde dat zij de moeder was van zijn kind. Producer Quincy Jones had problemen met de titel, omdat hij vreesde dat iedereen zou denken dat het liedje over de tennisster Billy Jean King gaat.
Voor "Billie Jean" viel Michael op de Grammy Awards 2 keer in de prijzen. Hij kreeg een trofee voor "Beste mannelijke R&B performance" en voor "Best" nieuwe Rhythm & Blues song".
Met de videoclip van "Billie Jean" was Michael Jackson de eerste zwarte artiest die op MTV te zien was.
Tijdens het concert "Motown 25: Yesterday, Today, and Forever" danste Michael Jackson voor het eerste de moonwalk tijdens "Billie Jean".

Beat it    

Producer Quincy Jones wou op het album "Thriller" ook een rocknummer. Inspiratie voor "Beat it" vond hij bij "My Sharona" van The Knack
"Beat it" gaat over 2 rivaliserende bendes die willen vechten. Tijdens de opnames van de videoclip brak er een gevecht uit tussen de echte bendeleden die in de videoclip figureerden. Na tussenkomst van de politie werden er veiligheidshalve acteurs ingehuurd.  
Toen Eddie van Halen, van de groep Van Halen, gevraagd werd om een gitaarsolo te spelen, was hij zo vereerd dat hij het gratis wou doen. Met uitzondering van de gevraagde bak bier
Met "Beat it" won Michael Jackson twee Grammy Awards. Eén voor "Lied van het jaar" en één voor "Beste mannelijke rock performance".

Wanna be startin' somethin'

"Wanna be startin' somethin'" is een liedje dat kan geïnterpreteerd worden als een aanklacht van Michael tegen de roddelpers.
Het bekendste deel is het gezongen refrein "Mama-se, mama-sa, ma-ma-coo-sa". Het werd 'geleend' van het liedje "Funky Soul Makossa" van de zanger Manu Dibango uit Kameroen. 
Rihanna gebruikte dit refrein ook in haar hit "Don't stop the music" uit 2007.

Bad    

"Bad" is een liedje uit het album met dezelfde naam. Oorspronkelijk was het bedoeld als een duet met Prince. Toen Zijne Purperen Hoogheid het nummer hoorde, bedankte hij voor het aanbod. 
Martin Scorcese regisseerde de 17-minutendurende videoclip. 
Tijdens de Bad-tournee zong Sheyl Crow in het achtergrondkoortje.

Thriller

"Thriller" is het titellied uit het gelijknamige album. Voor de videoclip, die 14 minuten duurt, deed Michael Jackson een beroep op John Landis. Hij is de regisseur van "An American werewolf in London"
In de videoclip verandert Michael in een weerwolf. Deze clip was de eerste die opgenomen werd in de "National Film Registry", een depot met belangrijk beeldmateriaal, films, enz.
Op de MTV Video Music Awards won de videoclip 3 prijzen: "Best Performance Video", "Best Choreography" en "De keuze van de kijker" of "Viewers Choice". 
Het liedje bevat een parlando - of gesproken gedeelte - van Vincent Price, een gekend acteur uit het horrorcircuit.
Het gerucht wil dat de cijfers die op de barcode van het album staan, het getal vormen van het toenmalig telefoonnummer van Michael Jackson.

Smooth criminal

Voor "Smooth criminal" maakte Michael Jackson een videoclip die 10 minuten duurt. Het verhaal speelt zich af in de jaren 30. De clip is een onderdeel van de film "Moonwalker" die Michael Jackson in 1988 uitbracht.
De videoclip valt ook op doordat Michael en de dansers op een bepaald moment de zwaartekracht trotseren. Tijdens de optredens droegen ze speciale schoenen om hetzelfde effect te bereiken. Michael Jackson nam een patent op dit effect.

Black or white

"Black or white" is een pleidooi voor etnische verdraagzaamheid. Door het succes van dit liedje wou Michael Jackson dat iedereen hem officieel en respectvol "The King of Pop" zou noemen. In dezelfde periode noemden sommige roddelbladen hem ook "Wacko Jacko". Wegens zijn excentriek gedrag. 
Het liedje won in 1994 een Grammy Award voor "Beste liedje van het jaar". Voor de videoclip werd een nieuw effect gebruikt. Gezichten vloeiden vlot in elkaar over.

Rock with you

"Rock with you" was een compositie van Rod Temperton, de zanger van de groep Heatwave. Bekend van de hit "Boogie nights".
Het liedje "Rock with you" lijkt over dansen te gaan. Maar schijn bedriegt. Het zinnetje "share that beat of love" verwijst onder meer naar een dubbele seksuele betekenis.
De oorspronkelijke titel was "I want to eat you up". Maar dat klopte niet met het imago van Michael als hartenbreker.
De videoclip werd geregisseerd door Bruce Gowers. Hij is ook de man die verantwoordelijk was voor de clip van "Bohemian rhapsody" van Queen.

The girl is mine

"The girl is mine" is één van de drie duetten die Michael Jackson met Paul McCartney heeft opgenomen. De vriendschap heeft een aantal jaren geduurd, tot wanneer Michael Jackson in 1985 de rechten kocht van 250 liedjes van The Beatles. Paul nam het het woord 'verraad' in de mond, terwijl het voor Michael een gewone zakelijke aangelegenheid was. 
Grappig is dat McCartney eerder aan Jackson het advies had gegeven om in de toekomst te investeren in de rechten van liedjes.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet