
de madammen
12 tips voor het perfecte tuinfeestje
do 25 jul. - 8:45

Tips voor de barbecue
- Barbecueën zonder barbecue? Dat kan! Een vuurkorf of zes bakstenen kunnen dienstdoen om de houtskool in te leggen. Leg daar gewoon het rooster uit je oven op, of kippendraad - ongebruikt uiteraard en niet voorzien van een laagje groene plastic!
- Je barbecue snel aansteken? Je kan de kolen, maar ook krantenpapier in een lege eiderdoos stoppen om ze in een knip in brand te krijgen.
- De meest gemaakte fout bij barbecueën? Te weinig geduld. Zodra de kolen branden, moet je wachten tot ze volledig grijs zijn. Dan pas geeft de barbecue voldoende warmte om het vlees te kunnen bakken.
- Krijg je de kolen niet aan de praat, gebruik dan een vuilnisblik om mee te wapperen en wind te maken, zodat ze meer zuurstof krijgen. Een haardroger werkt ook, maar staat minder stoer.
- Hout in de barbecue is nog altijd 'echter' dan kolen, maar het duurt langer. Om met kolen toch houtsmaak te krijgen kan je wat houtschilfers nat maken en ze in een “papillot” van aluminiumfolie plaatsen. Laat het bovenaan een klein beetje open en leg dat tussen je kolen: zo krijgt je eten toch nog die ‘houtigere, gerookte’ smaak.
- Sausjes: doe je sauzen in een bakvorm voor cupcakes om ze bij mekaar te houden. Zo kan je ook je tafel proper houden en na de barbecue kan je ganse bakvorm in de vaatwas en klaar.

Koele drankjes & ijsblokjes
- Maak je eigen buitenbar: koop in de supermarkt een zakje ballonnen; vul ze met water tot ze een diameter hebben van ongeveer 12 à 15 cm en stop ze in de diepvries. Neem een emmer (of wasmand zonder gaten), stop er je flessen drank samen met de diepgevroren ballonnen in, en vul de emmer met water. Koele drank gegarandeerd voor de hele avond!
- Lang fris water: vul een waterfles tot de helft, leg ze op haar zij in de diepvries (zodat de opening nog vrij blijft). Vul de rest met water en je hebt uren koud water bij je.
- Ijsblokjes pimpen: doe er vooraf wat munt, peperbolletjes, besjes, aardbeien, citroen of ander fruit in de ijsvorm; vries dan in. Na enkele uren heb je superoriginele ijsblokjes waarmee je zelfs een glas water aantrekkelijk maakt.
- Frisse witte wijn: In een glas wijn doe je geen ijsblokken. Witte wijn kan je koel houden door vooraf een tros druiven in de diepvries te stoppen en een bevroren druif te gebruiken als ijsblokje. Ziet er ook nog leuk uit.
Doe géén ijs in witte wijn. Bevries druiven in de diepvries en gebruik die als ijsblokje. Ziet er leuk uit!
Muziek
- Muziek op je tuinfeest en enkel een smartphone of tablet beschikbaar? Leg je smartphone in een kom (slakom, ontbijtgranenkom, ...): door de vorm van de kom gaat de muziek een heel stuk verder hoorbaar zijn.
De wasbarlimonade
Een niet-alcoholische cocktail kan af en toe zo zijn voordelen hebben. Al is het maar om het einde van je eigen tuinfeest te halen.
INGREDIENTEN
- limoen
- honing
- kristalsuiker
- 10 tot 12 muntblaadjes
- ijsblokjes
- spuitwater
BEREIDING
- Pers de limoen uit in een groot limonadeglas en voeg hier 2 koffielepels suiker of 1/2 koffielepel honing aan toe.
- Wrijf de muntblaadjes tussen je handpalmen, zodat de aroma’s vrijkomen, en gooi ze in het glas. Wrijf niet te hard zodat de muntsnippers het rietje niet kunnen verstoppen.
- Gooi de ijsblokken erbovenop en gebruik het bruiswater om het glas te vullen tot aan de rand. Roer goed met je rietje voor je drinkt.
Tip: muntblaadjes kan je best niet pletten. Hierdoor gaan de blaadjes breken en geraken ze verstopt in het rietje of tussen jouw tanden.
Meer lezen? Koop het boek 'Trek je plan in 50 stappen', 19,95 euro bij Uitgeverij Acco.